Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dr. Gro vil lære ungdom god sex

- Verdens ungdom må hjelpes til å bedre sine seksuelle vaner, da kan vi unngå alvorlige helseproblemer i framtiden. Det sa Gro Harlem Brundtland, sjef for Verdens helseorganisasjon, under åpningen av FNs befolkningskonferanse i Haag i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved å fokusere på ungdom og sex risikerer Gro nok en gang å pådra seg vrede fra land og grupper der dette er et tabubelagt tema. Hun innrømmer selv at det ikke er lett å ta opp spørsmål om ungdom og deres seksualitet.

Trenger hjelp

- Unge mennesker trenger hjelp til å takle sine tanker, følelser og erfaringer som følger med fysisk modning. En slik hjelp er ingen oppfordring til en uansvarlig livsførsel. Erfaringer verden rundt har vist at å gi informasjon og å bygge opp kunnskap om relasjoner mellom mennesker kan forhindre store helseproblemer, sa Gro på konferansen, som samler ministre og delegater fra 180 land.

WHO-direktøren minnet om at en av 20 ungdommer hvert år påføres seksuelt overførbare sykdommer og at ungdom representerer 25 prosent på statistikken over utførte aborter i verden.

- Hvert år blir 120 millioner kvinner gravide mot sin vilje fordi de ikke har midler til å forhindre det, og hvert år risikerer 20 millioner kvinner livet fordi de utfører usikre aborter, slo Gro fast.

Små framskritt

Gro Harlem Brundtland pådro seg sinne og forargelse under den forrige befolkningskonferansen i Kairo for fem år siden, da hun som norsk statsminister understreket kvinners rett til abort.

Som for fem år siden legger Gro også i dag vekt på at helseforhold for kvinner må bedres radikalt, og hun mener at hundretusenvis av dødsfall ved barnefødsler dermed kan unngås.

Men både Gro og de andre deltagerne på konferansen må innse at uttrykket «reproduktiv helse», som ble skapt under Kairo-konferansen, fremdeles er et vakkert ord. Framskrittene siden forrige gang FN kalte sammen til storkonferanse er små.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media