«Dr. Jekyll» fra Hyde

HYDE (Dagbladet): Her er hjemstedet til dødslegen Harold Shipman fra England. Hyde ligger rett utenfor Manchester. En av de 30000 som virket i denne industribyen var mannen som mandag ble dømt for å ha tatt livet av 15 pasienter. I går måtte livet gå som vanlig i Hyde. Men det var en uvirkelig virkelighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presten : - Denne saken berører alle som er bosatt i Hyde. De fleste som jeg har snakket med, kjenner noen som doktor Shipman har myrdet. Det vil ta tid for oss å komme over dette, byen er merket. Men vi har et godt samhold og vi evner å se framover, sier den katolske presten Denis Maher.

Dorothy Terry (65): - Nå vet vi at han ikke kan drepe flere, da er det lettere å komme over sjokket.

Eldre dame utenfor Shipman-klinikken : - Jeg kjente ikke doktor Shipman, vil heller ikke bli kjent med ham. Nå må jeg gå til supermarkedet, sier den eldre kvinnen til Dagbladet. Hun vil ikke identifiseres, rister på hodet og rusler videre ned Market Street. I regnet.

Hun stopper opp ved klinikken, som ligger i samme gate, nummer 21. Går videre. Klinikken er åpen dagen etter at familielegen ble dømt for å ha tatt livet av 15 pasienter. På motsatt side er det også et legesenter. Det er kø på begge venteværelsene. Pressen slipper sjølsagt ikke inn.

- Vi er vakter utenfor her så lenge dere er i byen, ingen får slippe inn for å intervjue noen av pasientene, sier en vaktmann.

Familielegen Jeffrey Mosey : Han innrømmer at denne arbeidsdagen er uvirkelig.

- Vi må bruke tid og følsomhet for å bygge opp igjen tilliten mellom lege og pasient, sier han.

På puben : På White Lion er det lunsj og øl som vanlig. De fleste med oppslåtte aviser, Manchester Evening News. Avisa som først omtalte Shipman-saken. Nå kan vi lese at det kommer en bok.

146 nye dødsfall granskes
146 nye dødsfall granskes Vis mer

Veddeløp: I nabobygget er det tipping og veddemål, William Hill. Hesteveddeløp. Omsetning som normalt.

Presten : - Men det er fortsatt mange her i byen som ikke kan tro at dette groteske som har hendt, virkelig er sant, sier prest Maher.

Ved gravlunden : På Hyde gravlund ligger flere av doktor Shipmans ofre. Ved inngangen er det i løpet av dagen kommet et blomsterhav. Regntunge blomster med minneord.

Reklameskiltet : Helt i utkanten av Hyde, ved en rundkjøring, et svært reklameskilt. Kampanje for United Colors of Benetton, «Dømt til døden».

Avisgutta : - Vanligvis har vi problemer med å dele ut 700 eksemplarer av denne gratisavisa her i Hyde, til nå har vi trykt opp 7000. Alle er ute i dag, hadde dere vært her for noen dager siden, ville dere ha opplevd det virkelige Hyde. Her i sentrum er det som en spøkelsesby ved lunsjtider, sier David Wead og Adam Plaice til Dagbladet. David og Adam er avisgutter i Hyde.

Ved Shipmans hus : Ti minutters kjøring utenfor Hyde sentrum bodde doktor Shipman. Hans kone og fire vokse barn har ikke vist seg ute, får vi vite av et tv-selskap. De har satt opp ett kamera rett utenfor huset. Gardinene er trukket for.

Psykiateren : Richard Badcock er den eneste psykiateren som har snakket med Shipman etter at han ble arrestert i september 1998. Badcock undersøkte doktor Jekyll fra Hyde, som han allerede er døpt av britene.

Badcock sier til Daily Telegraph at Shipman nekter all skyld

- Derfor vet ingen hva som egentlig motiverte ham, eller hvilken glede han hadde av drapene.

Psykiateren forklarer at 54-åringen var besatt av å kunne forårsake død, av å kunne kontrollere og observere det øyeblikket da livet forlater kroppen.

Kveldsmesse : I går kveld var 250 mennesker samlet i St. George-kirken til kveldsmesse. For å minnes de 15 døde fra den lille industribyen Hyde.