Dr. M kan være bombefikser

I går ble bombernes mulige fikser, Magdy Mahmoud el-Nashar, arrestert i Egypt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Men i Egypt vegrer man seg for å tro at el-Nashar har noe med London-terroren å gjøre. Dagens utgave av avisa al-Gomhouria siterer innenriksminister Habib el-Adly på at el-Nashar ikke har noe å gjøre med al-Qaida, ifølge AP. Også el-Nashars bror bedyrer brorens uskyld.

Seint i går kveld kom også familien til bussbomberen Hassib Hussain med en erklæring der de forteller at de er fullstendig knist av det sønnen har gjort.

- Vi er knust av det som har skjedd de siste dagene. Hasib var en kjærlig og normal ung mann som ikke ga oss bekymringer, og vi har problemer med å ta dette inn over oss, heter det i erklæringen. Familien understreker også at de ikke visste noe som helst om hva Hasib Hussain planla.

El-Nashar, 33, skal ha vært en nær venn av den fjerde bomberen, Lyndsay Germain. Ifølge Evening Standard har politiet funnet et massivt lager med eksplosiver i en leilighet som el-Nashar skal ha hatt nøklene til i Leeds.

El-Nashar, som fikk kallenavnet Mr M, fullførte en doktorgrad ved Leeds University i vår. Venner og kolleger beskriver ham som en pent kledd mann med kort hår og skjegg. Han skrev doktorgrad om enzymer i farmasøytindustrien, og ingen mistenkte han for å planlegge terrorangrep.

Tre dager før forrige torsdags terrorangrep der minst 54 mennesker ble drept, dro han til Egypt. Han ble sporet til Kairo av FBI etter at det ble klart at han også hadde vært student i North-Carolina.

Hadde bombe-nøkler

Politiet sier det er ingenting som knytter el-Nashar direkte til bombeangrepene sist torsdag, men han skal ha overlevert nøklene til bombefabrikken i Alexandra Road til de fire selvmordsbomberne.

Selv nekter han for å ha noe med angrepene å gjøre.

Sprengstoffet var av samme type som den såkalte skobomberen Richard Reid hadde med seg på et fly i 2001. Han ble overmannet før han rakk å tenne lunta til eksplosivene som var festet under skoen hans. Politiet sier det er fremdeles usikker om bombefabrikken har levert sprengstoff til andre terrorceller i Storbritannia.

Mengder av sprengstoff

Tirsdag formiddag fant politiet store mengder sprengstoff på baderommet, og 600 mennesker i nabolaget ble evakuert i all hast. Ifølge naboer var Lyndsay Germain ofte i leiligheten. Torsdag sprengte han seg selv i lufta på Piccadilly line nær King\'s Cross. Minst 21 personer ble drept. Han etterlot seg et barn og ei gravid kone.

-  Jeg sa til politiet at jeg hadde sett en fremmed som oppførte seg mistenkelig for fem eller seks uker siden, sier nabo Geoff Thompson til Daily Mirror.

Terrorist gikk fri

I går kom det også fram at den britiske etterretningstjenesten MI5 lot en mistenkt al-Qaida-terrorist komme inn i landet to uker før terrorangrepene. Han skal ikke ha blitt overvåket mens han var i landet, fordi MI5 antok risikoen for å være lav.

Mannen kom fra Pakistan, og forlot Storbritannia bare timer før bombene smalt i London. Politiet tror han kan være hjernen bak angrepene, og han er nå etterlyst over hele verden. Dersom dette skulle vise seg å være hovedmannen, følger det i så fall samme mønster som tidligere al-Qaida-aksjoner. Hjernen bak bombeangrepene i Marokko og Madrid kom til landet få uker i forkant, og forlot landet en dag før det smalt.

TAR INGEN SJANSER: Britisk politi er sjokkert over de store mengdene sprengstoff som ble funnet i leiligheten i Burnley i Leeds. Her med et av hjelpemidlene i jakten på sprengstoff.
BOMBEFABRIKKEN: Store ressurser er satt inn i etterforskningen.
DR.M: Magdy Mahmoud el-Nashar ble arrestert i Egypt i går.