Dr. Madeleine Larsen bestilte bryllup til 45 gjester

Den falske legen (53) lånte 500 til toget. Restauranteiere og Oslo-biskopen advarer mot storsvindler.

LURT TRILL RUNDT:  Restauratør Helene Jahren tok i mot bestilling til 45 bryllupsgjester og takket nei til andre gjester lørdag 17. april. Hun skjønte hun var rundlurt da ingen på Ullevål universitetssykehus kjente dr. Madeleine Larsen og mobilsamtalen havnet på Svalbard. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
LURT TRILL RUNDT: Restauratør Helene Jahren tok i mot bestilling til 45 bryllupsgjester og takket nei til andre gjester lørdag 17. april. Hun skjønte hun var rundlurt da ingen på Ullevål universitetssykehus kjente dr. Madeleine Larsen og mobilsamtalen havnet på Svalbard. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 53 år gamle kvinnen fra Toten har en sammenhengende historie med pådømte bedragerier og ærekrenkelser i Norge, Sverige og Danmark i mer enn 20 år.

Nå er hun i gang med nye raid mot sine spesialofre prester og restauranter.

I den siste dommen i Oslo tingrett i 2007 ble det siste året av fengselsstraffen på tre år gjort betinget under forutsetning av at hun gjennomførte et psykoterapeutisk behandlingsopplegg i Sverige.  

- Positiv behandling - Det har virket veldig positivt, fortalte hun sin norske advokat seinest i fjor høst.  

Ofre Dagbladet har vært i kontakt med, viser at hun var ute på løgn- og svindelgaleien igjen lenge før det.

Hun var tiltalt for grove bedragerier, falsk anmeldelse, utpressing, ærekrenkelser og plagsom opptreden da hun ble dømt til tre års fengsel i Oslo tingrett høsten 2007.  

Husket gammel dom Ett av ofrene da var restauranten Brasserie France i Oslo sentrum, som har over 30 000 kroner til gode etter at en av sjefene ble lurt til å gjøre klar maten og kjøle champagnen til et gedigent selskap. Ingen kom — aller minst kvinnen som hadde bestilt.  

Medeier og driver Helene Jahren i Gamle Rådhuset Restaurant på Kolbotn husket den historien da hun skjønte at hun var blitt lurt i april i fjor. Både fra to bilder i media og etter kontakt med medeier Knut Brottveit i Brasserie France skjønte hun at det var den samme kvinnen som hadde pratet henne trill rundt.  

Doktor Larsens hemmelige bryllup -  Søndag 11. april dukket det opp en flott, veltalende, og pent kledd kvinne med østlandsdialekt. Hun presenterte seg som lege Madeleine Larsen ved Ullevål universitetssykehus. Hun bestilte fullt selskap til 45 personer allerede lørdag 17. april. Gjestene var invitert til 55-års dag, men egentlig var det hennes eget, hemmelige bryllup som skulle feires. Derfor ble vi enige om å diske opp med noe ekstra, forteller Helene Jahren til Dagbladet.  

Når avtalen var gjort, fikk kvinnen «låne» 500 kroner til togbillett til Sandefjord. Hun forklarte at hun hadde glemt håndvesken i sønnens bil.  

-  Hun la igjen telefonnummer til jobben og to mobilnumre. Vi ble enige om at hun skulle ringe tirsdag og at vi skulle ta de siste detaljene om mat og viner da. Vi takket nei til andre selskaper når vi hadde fått en så stor bestilling, men jeg ante uro da tirsdagen gikk uten at kvinnen ringte som avtalt, forteller Jahren.  

Havnet på Svalbard Uroen var begrunnet. Da restauranteieren ringte jobbnummeret, kom hun riktignok til sentralbordet på Ullevål. Men der hadde de ikke hørt om noen Madeleine Larsen. Det var ikke svar på noen av mobilnumrene. Den ene mobilen var registert på Svalbard, den andre på et firma i Sverige.  

- Det virker som hun prøver seg på nyetablerte virksomheter. Vi var ganske nye som eiere og drivere da kvinnen dukket opp. Hun fortalte at hun selv hadde bestilt bryllupskake hos et bakeri i Kirkegata i Oslo. Det visste jeg tilfeldigvis var nyetablert fordi et familiemedlem jobber der.  

Jahren regner de 500 kronene til togbillett og 45.000 kroner i omsetning som tapt. Både hun og kollega Knut Brottveit på Brasserie France advarer kraftig mot kvinnen.  

Ikke fem øre -  Vi har overlatt saken til et inkassobyrå, men de har ennå ikke greid å inndrive fem øre. Den siste adressen de har funnet var i Nacka ved Stockholm, men siden i fjor vinter har all post kommet i retur med stemplet «adressat ukjent», sier Knut Brottveit til Dagbladet.

Og nå har Oslo bispedømmeråd og Oslo kirkelige fellesråd advart prester og alle ansatte på kirkens interne nettsider mot kvinnen med bilde og sist kjente identitet.  

Lurer prester Kvinnen har spesialisert seg på å lure prester og bestille store selskaper på restauranter med de mest intrikate og troverdige løgnhistorier.

Lille julaften ble en prest i Lambertseter menighet lurt til å «låne» kvinnen 1 100 kroner til frisørtime.

Oslo kirkelige fellesråd har slått alarm om kvinnen to ganger på kort tid etter hun også har dukket opp i Domkirken, Trefoldighetskirken og Frogner menighet.  

NYTT I GAMMELT:  Helene Jahren og kolleger overtok tradisjonsrike Gamle Tårnhuset Restaurant kort tid før dr. Madeleine Larsen bestilte storslått bryllupsgilde til seg selv. - Bedrageren har spesialisert seg på nyetablerte bedrifter som ikke kjenner hennes historie, tror restauratøren.  FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
NYTT I GAMMELT: Helene Jahren og kolleger overtok tradisjonsrike Gamle Tårnhuset Restaurant kort tid før dr. Madeleine Larsen bestilte storslått bryllupsgilde til seg selv. - Bedrageren har spesialisert seg på nyetablerte bedrifter som ikke kjenner hennes historie, tror restauratøren. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET. Vis mer

- De ansatte har gjenkjent kvinnen på et bilde i Se og Hør fra 2002 da hun sto fram som angrende synder under fengselssoning i Sverige. Denne kvinnen har plaget kirken i Oslo gjennom 20 år, sier Fellesrådets kommunikasjonsleder Gunnar Grøsland til Dagbladet.

Egen sorgetasje I november var det trolig den samme kvinnen som greide å lure krisesenteret i Verdal til å rydde en hel etasje til hennes bruk mens andre beboere måtte trenge seg sammen på madrasser i en annen etasje. Hun fikk overbevist lederen for senteret om at hun måtte være aleine i sorgen over den døde sønnen som snart skulle begraves.  

Dagbladet fikk torsdag ikke kontakt med noen i politiet som kunne bekrefte hvor mange saker som nå er under etterforskning mot kvinnen. Prestesakene i Oslo var ikke anmeldt i løpet av torsdagen.  

Slott og telefonbokser - Presten her på Lambertseter har fått mange ubehagelige telefoner fra kvinenn og er preget etter at han ble oppsøkt lille julaften. Oppringningene stammet fra telefonbokser på Grønland i Oslo og fra et slott i Danmark. Jeg ringte slottet, og de skjønte umiddelbart hvilken kvinne jeg spurte om, sier sogneprest Fredrik Ulseth til Dagbladet.  

Advokat Sigmund Øien har vært den bedrageridømte kvinnens forsvarer i mange år, seinest under rettssaken i Oslo i 2007.  

- Ting hun ikke burde gjort -  Sammen med Kriminalomsorgen fulgte jeg opp kvinnens terapeutbehandling i Sverige. Hun har tidligere erkjent at hun har gjort ting hun ikke burde ha gjort, og var motivert for rehabilitering. Hun fulgte hele opplegget, og ga uttrykk for at det hadde virket veldig positivt, sier Øien til Dagbladet. Kvinnen tok sist kontakt med advokaten i fjor høst.  

- Jeg har hørt om prestesaken på Lambertseter, men er ikke blitt kontaktet om nye straffbare forhold av noen siden dommen i 2007, sier Sigmund Øien.

- POSITIV BEHANDLING:  Advokat Sigmund Øien hørte sist fra sin klient i fjor høst. FOTO: LISE ÅSERUD/SCANPIX .
- POSITIV BEHANDLING: Advokat Sigmund Øien hørte sist fra sin klient i fjor høst. FOTO: LISE ÅSERUD/SCANPIX . Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer