- Dra for all del på ferie, men må du fly til Thailand? Kan du ikke feriere nærmere?

Klimaforsker mener vi må endre vanene våre.

HAVET BESTEMMER: Det er hovedsakelig havet som varmes opp av global oppvarming, men med tida kan vi oppleve langt varmere gjennomsnittstemperatur i Norge og i verden generelt, sier klimaforsker Bjørn Hallvard Samset. Foto: AFP/MARTIN BUREAU/NTB Scanpix
HAVET BESTEMMER: Det er hovedsakelig havet som varmes opp av global oppvarming, men med tida kan vi oppleve langt varmere gjennomsnittstemperatur i Norge og i verden generelt, sier klimaforsker Bjørn Hallvard Samset. Foto: AFP/MARTIN BUREAU/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis vi ikke legger om vanene våre, vil gjennomsnittstemperaturen i Skandinavia være mellom åtte og ti grader varmere innen 2100, sier Bjørn Hallvard Samset til Dagbladet. 

Han er er fysiker, fagformidler og seniorforsker ved senter for klimaforskning, CICERO. 

- Når jeg snakker om 2100, så høres det ut som det er langt fram i tid - men det er nært. Det er innen mine barns levealder, sier han.

37 grader - helt unikt Det er sendt ut OBS-varsel flere steder i Sør-Norge, da det er ventet mellom 40 og 60 millimeter regn de neste dagene. Forskerne ser en stadig økning i hvor mye regn som faller på jorda: 

- Vi ser at nedbørsmengden øker. De siste hundre åra har det kommet ti millimeter nedbør mer per tiår - det vil si at nedbørsmengden i snitt har steget én millimeter per år. 

Samtidig blir gjennomsnittstemperaturen bare høyere og høyere.  

I sommer var det varmere i Norge enn i Syden. På toget mellom Oslo og Stavanger måtte passasjerer sperre opp øynene da de så gradestokken 24. juli:

Da var det 37 grader i Åmli kommune. 

Noen dager tidligere var det varmere på Voss enn i Valletta. Og slik holdt det på. 

MÅ DU DRA HIT? Senior-klimaforsker Bjørn Hallvard Samset mener vi bør feriere langt nærmere Norge enn her, i Thailand. Foto: Kirsten M. Buzzi
MÅ DU DRA HIT? Senior-klimaforsker Bjørn Hallvard Samset mener vi bør feriere langt nærmere Norge enn her, i Thailand. Foto: Kirsten M. Buzzi Vis mer

- Det har vært kjempevarmt, det er helt unikt. En lang og varm sommer med noen tørkeperioder og noen dager med ekstremregn. Det er den typen vær klimapanelene sier vi vil se mer av, sier Samset.

- Ikke overrasket lenger - Vi kan ikke slå fast at sommeren var slik på grunn av klimaendringene, for det varierer fra år til år. Men det er klart at sannsynligheten for slike somre er større nå enn for hundre år siden. For hundre år siden hadde en slik sommer virkelig overrasket oss. Det gjør den ikke nå. 

- Risikerer vi vintre uten snø eller vintertemperaturer? 

- I 2100 kan det kanskje være slik, om ikke verden endrer vanene sine. Da kan temperaturendringene være der. Og Skandinavia - den nordlige delen av halvkula - varmes opp raskere enn resten av verden, sier han. 

- Mens vi her vil være oppe i åtte, ti grader varmere, vil resten av verden i gjennomsnitt bli fire, fem grader varmere. 

- Hvordan kan vi som enkeltpersoner forhindre det? 

- Vi må etterhvert legge om hele samfunnet, det er det som er utfordringen. Lokalt er det viktig å spare energi: å slå av lyset, blant annet. Det er effektivt. Og hvis man kjøper et nytt produkt, enten det er en PC, en bil eller et kjøleskap, må vi passe på å kjøpe ting som holder, slik at det ikke må byttes ut hele tida, sier han. 

- Må du fly til Thailand?  - Og dra for all del på ferie, men må du fly til Thailand? Kan du ikke feriere nærmere? Man ender opp med et «alle monner drar»-prinsipp. Ingen av de enkelttingene vi gjør, redder verden - men summen av dem kan gjøre det, mener han. 

Han nevner samtidig at framtidige generasjoner også må ha et sted å bo. Hvordan hus og byer bygges opp, blir helt avgjørende, mener han. 

- Det må bygges nullutslippshus med opplegg for elbiler, for å nevne noe. Det må lages løsninger som er enklere å bygge slik fra starten av enn å ettertilpasse huset ditt, som for eksempel at husene har solcellepanel. 

SENIORFORSKER: Bjørn Hallvard Samset ved CICERO. Foto: CICERO
SENIORFORSKER: Bjørn Hallvard Samset ved CICERO. Foto: CICERO Vis mer

- Har du troen på at det vil virke? 

- Ja, jeg har faktisk det. Vi begynner å se effektene av klimaendringene sterkt flere steder i verden. For noen vintre siden sa folk «hva er det dere snakker om, det er jo ikke varmere?», men nå sier de «å, ja, det var kanskje noe i det». Folk våkner, sier han. 

Varmere enn vanlig i 17 måneder Det er havet som i hovedsak varmes opp og som gjør at jorda blir varmere og varmere, forklarer seniorforskeren. 

- Mye av temperaturen går til å smelte isbreer, noe av det blir til stormer og regn, og noe av det går andre steder. 90 prosent av energien som tas opp ekstra, går i havet. En bitteliten rest av det, går i havoverflaten. Det er havene som bestemmer. Der er det global oppvarming som det suser, der blir det varmere for hvert år, sier han.

Her til lands har det vært knallvær i lang tid. Selv om høsten nå står for tur, sier seniorforskeren at vi trolig i løpet av året har slått en «rekord».

- Det er mulig at 2014 blir et av de varmeste årene vi noen gang har målt, med mindre det blir en kjempekald vinter. Det er noen måneder igjen, men enn så lenge har det vært ekstremt varmt. I Norge har de siste 17 månedene vært over gjennomsnittlig varme, sier han.