Russland invasjon av Ukraina:

«Dra nå. Ikke kom tilbake»

Da Russland invaderte Ukraina, støttet moren til «Mikhail» Vladimir Putins krig. Da Russlands president beordret en mobilisering, ba hun sønnen flykte.

STENGT: Etter at president Vladimir Putin beordret en delvis mobilisering av folket, flyktet hundretusenvis fra Russland. Tusener reiste til Finland, før grensene stengte. Foto: Reuters / NTB
STENGT: Etter at president Vladimir Putin beordret en delvis mobilisering av folket, flyktet hundretusenvis fra Russland. Tusener reiste til Finland, før grensene stengte. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HELSINKI / VAALIMAA (Dagbladet): Da Vladimir Putin og Russland gikk til en fullskala invasjon av Ukraina 24. februar, oppsto det splid i familien til russiske «Mikhail».

På sosiale medier og i uavhengige russiske nyhetsmedier så mannen i 30-åra hvordan Putins nådeløse krigsmaskin forsøkte å kue Ukraina med vilkårlig og dødelig maktbruk - ofte rettet mot sivilbefolkningen.

Moren hans så det Putins regime ville at det russiske folk skulle se: Hun slukte løgnen om at krigen var «militær spesialoperasjon» som hadde til hensikt å «befri» befolkningen i Øst-Ukraina og «demilitarisere» og «avnazifisere» regimet i Kyiv, forteller «Mikhail».

- Vi kranglet masse, og ble aldri enige. Hun var for krigen inntil Putin mobiliserte folket. Da sa moren min til meg: «Dra nå. Ikke kom tilbake», sier han til Dagbladet.

Mannen i 30-åra gjorde som moren sa.

For ikke å bli slukt av Putins krigsmaskin, satte han seg på sykkelen og krysset grensa til Finland.

Igjen i St. Petersburg, sitter hans kone og ni år gamle sønn.

Hundretusener flyktet

Siden Vladimir Putin annonserte en «delvis mobilisering» av det russiske folk onsdag for to uker siden, har hundretusenvis av russiske statsborgere, mange av dem menn, forlatt Russland.

Titusenvis av dem krysset grensa til Finland, men vinduet mot Vesten var ikke åpent lenge. Ti dager etter Putins mobilisering, besluttet finske myndigheter å stenge grensene sine for russiske turister natt til fredag i forrige uke.

KOTKA, FINLAND: Det er oppdaget fire lekkasjer på gassrørledningene i Østersjøen. - Dette var ingen ulykke, sier Finlands tidligere forsvarsminister Jussi Niinistö. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Foto/video: Hans Arne Vedlog Vis mer

Bekymring for sikkerheten til kritisk infrastruktur var en av grunnene til at Finland til slutt sa stopp.

- Jeg forstår at Finland ikke kan ta imot like mange som Kasakhstan har gjort, men alle de som har et turistvisum fra Finland, har jo blitt kontrollert tidligere, sier «Mikhail» til Dagbladet.

Det er ikke hans egentlige navn, men av frykt for represalier mot seg og sin familie, ønsker han ikke å stå fram med navn og bilde. Dagbladet kjenner imidlertid hans identitet.

«Veldig vanskelig»

Kasakhstan har tatt imot over 100 000 russiske statsborgere siden Putins mobilisering. Titusenvis av russere har også reist til Georgia. Russiske statsborgere trenger ikke visum i disse landene.

For å få tilgang til EU-landet Finland, trenger imidlertid russiske statsborgere visum.

Inntil i høst var det relativt enkelt for russere å søke om turistvisum til Finland, og dermed også fri passasje til Schengen. I sommer besluttet imidlertid finske myndigheter å kutte i antallet turistvisum for russere.

VIL BYGGE: Finske myndigheter vil bygge et stort grensegjerde mellom Russland og Finland. Reporter i Finland: Jesper Nordahl Finsveen. Vis mer

Det fikk familien til «Mikhail» merke.

- Jeg søkte om visum i april, og fikk det innvilget etter tre dager. Da min kone og min sønn søkte i juli, fikk de avslag, sier han.

Til slutt ble det skjebnesvangert for familien.

- Å forlate dem, var en veldig vanskelig avgjørelse. Jeg gråt i to dager. Det er veldig vanskelig …, sier «Mikhail» før han stanser.

Han tar seg til ansiktet.

- … det er veldig vanskelig å snakke om, legger han til.

Prisene økte kraftig

Den travleste grenseovergangen mellom Russland og Finland ligger i Vaalimaa, helt sørøst i Finland. Da Vladimir Putin annonserte mobilisering, økte trafikken her.

Kraftig.

Da økte også prisene på en bussbillett fra St. Petersburg og til Helsinki.

Kraftig.

Da Dagbladet besøkte Vaalimaa i forrige uke, fortalte mange av russerne som krysset grensa med buss, at de hadde betalt 5000 russiske rubler - om lag 900 kroner - for en enveisbillett til Helsinki.

- For én måned siden kostet de rundt halvparten, sa en mannlig passasjer om bord på en av bussene som ankom Finland onsdag ettermiddag i forrige uke.

De som ikke fikk plass på bussene, måtte ty til andre midler.

Dagbladet så selv hvordan pirattaxier førte personer over grensa. Én av passasjerene fortalte at han hadde betalt 1500 euro - over 15 000 kroner - for å bli kjørt til Helsinki.

- Det er mange sjåfører vi ser kjører fram og tilbake med ulike passasjerer, men det er vanskelig å rettslig bevise at de driver ulovlig pirattaxi-virksomhet, sa kaptein Jussi Pekkala, sjef for grensestasjonen i Vaalimaa, til Dagbladet før grensene stengte.

«Kanskje jeg reiser tilbake»

For mange av russerne som ankom Finland før grensene stengte natt til fredag i forrige uke, var ikke landet en endedestinasjon, men en mellomstasjon.

På flyplassen i Helsinki møter Dagbladet Dmitrij, en russisk mann i 50-åra, som dagen i forveien tok seg ut av Russland. Nå skal han til Spania i to uker. På ferie.

- Jeg bestilte turen for lenge siden sier han til Dagbladet.

Dmitrij har familie i Ukraina, og tror ikke en «døyt» på den russiske propagandaen om at Russland gikk inn i Ukraina for å «avnazifisere» landet.

- Det er flere nazister og fascister i Russland enn i Ukraina, for å si det sånn, sier han syrlig.

I ferien får Dmitrij, eller Dima, som han kalles, mye å tenke på.

- Jeg vet ikke om jeg kommer til å reise tilbake, eller ikke, sier han.

På den ene siden er han mot krigen, og frykter å selv bli mobilisert. Ingeniørstudiet han tok i daværende Sovjetunionen, har innrullert ham i Russlands reservestyrker.

På den andre siden, forteller han, er alt han holder kjært i Russland: Datteren, jobben og leiligheten.

- Dessuten er jeg gammel. Hvordan skal jeg kunne begynne på nytt i et annet land, sier Dmitrij oppgitt.

- Jeg er redd for å dra tilbake, men kanskje jeg reiser tilbake likevel, legger han til.

Vil hente familien

For «Mikhail» derimot er ikke Finland noe transittland. Her ønsker han å bosette seg permanent, og hente familien fra St. Petersburg.

- Så lenge Putin-regimet styrer, har ikke Russland noen framtid. Jeg vil at sønnen min skal ha muligheter i livet sitt, og det er vanskelig i Russland nå, sier han.

Hvordan han skal få til det, er usikkert. «Mikhail» har lenge ønsket å studere i Finland, og vil nå begynne å søke om studieplass og studievisum.

UKRAINA: Det blir en kamp på kloss hold mellom ukrainske og russiske stridsvogner utenfor landsbyen Pavlivka i Ukraina. Video: AP / TWITTER Vis mer

- Jeg vil hjelpe folk, så jeg vil studere til å bli enten sykepleier eller sosialarbeider, sier «Mikhail».

Hvis han deretter får jobb i Finland, vil det med tida være mulig å søke om familiegjenforening. I verste fall kan det gå flere år til «Mikhail» får sett familien sin igjen.

- Jeg tør ikke å reise tilbake til Russland så lenge Putin styrer. Jeg vet ikke om det er trygt, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer