SINNA: Her er John Boehner på vei inn i Det hvite hus 28. desember. Like etter skjeller han ut en av motpartene i budsjettforhandlingene, demokraten Harry Reid, i korridorene like ved presidentens kontor. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB SCANPIX
SINNA: Her er John Boehner på vei inn i Det hvite hus 28. desember. Like etter skjeller han ut en av motpartene i budsjettforhandlingene, demokraten Harry Reid, i korridorene like ved presidentens kontor. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB SCANPIXVis mer

«Dra til helvete!» «Hva snakker du om?» «Dra til helvete»

Republikanernes forhandlingsleder hadde fått nok da han traff demokratenes våpendrager i Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ingen hemmelighet at stemningen mellom demokratenes og republikanernes kongressledere har vært anspent de siste ukene, men få har kjent til nøyaktig hvor hatsk tonen har vært i de nær fastlåste budsjettforhandlingene.

Etter at en midlertidig avtale ble vedtatt i går og avverget det såkalte budsjettstupet, fikk Politico innblikk i hva som har skjedd i kulissene i de dramatiske desemberukene.

Den mest oppsiktsvekkende beskrivelsen stammer fra da John Boehner - republikanernes leder i Representantenes hus - ankom Det hvite hus på fredag.

- Go fuck yourself Da en svært frustrert Boehner traff på demokratenes majoritetsleder i senatet, Harry Reid, i korridorene, sprakk det for republikaneren.

Mens han rettet pekefingeren mot Reid, sa Boehner «Go fuck yourself», ifølge kildene Politico har snakket med.

En noe forfjamset toppdemokrat spurte «Hva snakker du om?», før Reid repeterte skjellsordene - som vel best kan sammenlignes med «dra til helvete» på norsk.

Bakgrunnen for det verbale angrepet på senatoren, tre dager før den svært kritiske fristen løp ut ved årsskiftet, var trolig at Reid nettopp hadde uttalt offentlig at Boehner drev et «diktatur» i Representantenes hus og at republikaneren var mer opptatt av å kjempe for vervet sitt enn av å få en avtale på plass.

Dra-til-helvete-ordvekslingen skjedde i vestfløyen av Det hvite hus, bare noen meter fra Det ovale kontor. Seinere skal Boehner angivelig ha skrytt av utskjellingen overfor republikanske kolleger.

- Mistro og feilkommunikasjon Ifølge Politico var episoden bare en av mange tilspissede situasjoner i de nesten to måneder lange forhandlingene, som har vært preget av «mistro, feilkommunikasjon, tjuvstarter og ropekonkurranser».

Ved flere anledninger skal de mest sentrale rådgiverne på forhandlingsmøtene ha gått i strupen på hverandre med uttalelser som blir kalt «absurde»

Til slutt var det to mer pragmatiske veteraner, visepresident Joe Biden og republikanernes minoritetsleder Mitch McConnel i senatet, som berget en avtale før finansmarkedene åpnet i dag. De to har kjent hverandre som senatspolitikere i over tjue år, og klarte sammen å drive fram et flertall i kongressen.

- SEIER: President Barack Obama og visepresident Joe Biden var fornøyd med avtalen som kom på plass i tolvte time, men løsningen er midlertidig og nye forhandlinger med republikanerne er allerede i gang. Foto: Jonathan Ernst / REUTERS / NTB SCANPIX
- SEIER: President Barack Obama og visepresident Joe Biden var fornøyd med avtalen som kom på plass i tolvte time, men løsningen er midlertidig og nye forhandlinger med republikanerne er allerede i gang. Foto: Jonathan Ernst / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Det skal også ha vært Biden som overbeviste Obama om å styre mot en avtaleinngåelse 1. januar, i stedet for å bevisst bryte fristen slik han lenge vurderte.

Selv kom presidenten med en krystallklar trussel overfor republikanerne på et møte 13. desember: Bli med på et kompromiss, eller bli hengt ut som uansvarlige i tiltredelsestalen, Rikets tilstand-talen og enhver annen mulig sammenheng i 2013.

Nevnte Harry Reid var blant toppdemokratene som ville gå hardere til verks mot republikanerne, og da et av Obamas siste avtaleutkast ankom kontoret hans i forrige uke, skal majoritetslederen ha krøllet det sammen og kastet det i peisen.

Gir og tar Kompromisset som er vedtatt, innebærer midlertidige kutt og en skatteøkning fra 35 til 39,5 prosent for amerikanere som tjener over 2,2 millioner kroner i året, eller husholdninger med en samlet inntekt på over 2,5 millioner kroner, skriver NTB.

Dette skal gi over 3 400 milliarder kroner mer i statskassen de neste ti årene, mens skattelettelsene for alle andre, som ble innvilget under tidligere president George W. Bush, blir permanente.

Avtalen har ført til splittelse i begge partier, men regnes først og fremst som en nesestyver til republikanerne og en betydelig delseier for Obama. Republikanerne har blitt tvunget til å snu 180 grader siden debatten rundt gjeldstaket i fjor, da enhver form for skatteøkning ennå var tabu.

Men allerede i slutten av februar løper en ny frist ut, og partiene er trolig allerede i forhandlinger rundt USAs gjeldstak, i dag på 16,4 billioner dollar.

TRENGS TO TIL TANGO: Forholdet mellom republikanernes John Boehner og demokratenes Harry Reid skal være preget av gjensidig, dyp mistenksomhet. Her gir de to hverandre en slags klem under en minnemarkering for en avdød kongresskollega 20. desember. Foto: Alex Wong/ Getty Images/ AFP / NTB SCANPIX
TRENGS TO TIL TANGO: Forholdet mellom republikanernes John Boehner og demokratenes Harry Reid skal være preget av gjensidig, dyp mistenksomhet. Her gir de to hverandre en slags klem under en minnemarkering for en avdød kongresskollega 20. desember. Foto: Alex Wong/ Getty Images/ AFP / NTB SCANPIX Vis mer