Russisk guvernør:

- Dra til helvete

Den russiske guvernøren i Murmansk-regionen ber den norske diplomaten om å «dra til helvete» vekk fra Russland etter hun sa at hun «hater russere».

RUSSLAND: Utenriksdepartementet beklager etter at en norsk diplomat ytret seg hatefullt på et hotell i Russland tidligere i sommer. Video: MASH Vis mer
Publisert

Andrej Tsjibis, guvernøren i Murmansk-regionen, reagerer sterkt på videoen der en norsk diplomat skjeller ut ansatte på et lokalt hotell i Russland.

I videoen sier den norske diplomaten blant annet at hun «hater russere».

- Dette hotellet er en skam, og dere mennesker generelt er også en skam, sier diplomaten. Det er uklart hvem hun hentyder til når hun henviser til «dere».

- Du vet, jeg er vant til rene rom. Jeg er fra Skandinavia, og ikke vant til en russisk kvinne som bare vasker «slik», sier hun videre mens hun veiver hendene over resepsjonen, for å mime en overflatisk vask.

- Vil ikke tolerere

Som svar på videoen skriver Tsjiibis at han ikke vil tolerere uttalelsene hennes.

- Vi vil ikke tolerere russofobi i vårt land. La alle som hater russere dra til helvete vekk fra Russland, skriver guvernøren på meldingstjenesten Telegram lørdag.

Det var den russiske avisa Moskovskij Komsomolets som omtalte uttalelsen til guvernøren først.

TOLERERER IKKE: Andrej Tsjibis, guvernøren i Murmansk-regionen, reagerer sterkt på den norske diplomaten. Han skriver på Telegram at Russland ikke tolererer russofobi. Foto: Igor' Ivanko/Kommersant/POLARIS/NTB
TOLERERER IKKE: Andrej Tsjibis, guvernøren i Murmansk-regionen, reagerer sterkt på den norske diplomaten. Han skriver på Telegram at Russland ikke tolererer russofobi. Foto: Igor' Ivanko/Kommersant/POLARIS/NTB Vis mer

Videoen, som har blitt delt av det russiske mediet Mash og omtalt av statlige medier som Russia Today og Tass, har skapt sterke reaksjoner i Russland.

Russlands utenriksdepartement har fordømt den norske diplomaten, og mener at vedkommende kommer med «hatefulle» ytringer mot russere.

- Det russiske utenriksdepartementet vurderer nå alternativer for hvordan de skal reagere på denne opprørende handlingen av hat, nasjonalisme og fremmedfrykt, skriver talskvinnen Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet på sin egen Telegram-kanal lørdag.

Zakharova antyder at Moskva vurderer å ilegge straff mot den norske diplomaten, med mindre Norges UD gjør det først.

- Det vil være det riktige å gjøre, legger hun til.

- Beklager sterkt

Det er ukjent hva som er foranledningen til hendelsen. Det er ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra den aktuelle diplomaten.

Utenriksdepartementet (UD) bekrefter overfor Dagbladet at hendelsen skal ha skjedd tidligere i sommer.

- Utenriksdepartementet beklager sterkt denne hendelsen, skriver kommunikasjonssjef i UD, Tuva Raanes Bogsnes, i en e-post til Dagbladet, og fortsetter:

- Uttalelsene reflekterer på ingen måte norsk politikk eller norske holdninger overfor Russland og russere. Saken blir fulgt opp internt i departementet.

Norske eksperter mener hendelsen er en gavepakke til Putin og hans propagandaapparat. Les mer om det i saken under:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer