Dra til sjøs og skål!

Det blir ingen ny båtpromillegrense på 0,8 denne sommeren! Loven blir ikke godkjent av kongen før ferien. Ingen vet hvor streng straffen skal være og politiet mangler måleapparater til å ta promillebåtførerne. Dermed blir alt ved det gamle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et titall dødsulykker i forbindelse med småbåtbruk hvert år og stadig flere store og raske båter på sjøen, førte til at Stortinget i mai vedtok en ny promillegrense på 0,8 for fritidsbåtførere. Regjeringen glemte imidlertid å sørge for at loven ble godkjent av kongen før sommeren, dermed blir det ingenting av den nye promillegrensen denne båtsesongen.

- Det er ingen konkrete planer om å legge fram loven for Kongen i statsråd, sier Rolf Troll Andersen ved Justisdepartementets lovavdeling. Andersen bekrefter overfor Dagbladet at så lenge saken ikke er fremmet til nå, er det svært lite som tyder på at det kommer til å skje på denne siden av sommeren.

Ukjent straff

- Hva blir straffen for den som bryter den nye promillebestemmelsen, når den en eller annen gang trer i kraft?

- Jeg vet ikke. Det er det opptil domstolene å avgjøre. Vi regner med at det vil bli dannet en presedens etter hvert.

- Båttype, værforhold, trafikkforhold og motorkraft vil være med å bestemme straffen, som har en ramme på bøter eller fengsel inntil ett år. Teoretisk kan man også fradømmes retten til å føre båt. Men det er vel ikke lett å gjennomføre.

- Sertifikat for fritidsbåter har vi ikke, og bilsertifikatet ryker i hvert fall ikke, selv om man blir tatt med båtpromille, forteller Andersen.
Domstolene har tidligere etablert en veiledende promillegrense på sjøen på 1,5. Dette vil eksistere også i sommer.

Uten kontroll

Heller ikke politiet er klar til å gjennomføre større promilleaksjoner på sjøen i sommer.

- Det vil nødvendigvis ta noe tid å få kalibrert alkoholmålerne som brukes i veitrafikken, sier Andersen.

- I påvente av den nye loven vil politiet ta folk på samme måte som i dag. Altså ved å få tatt blodprøver, sier han.

Også politikamrenes jurister klør seg i hodet over manglende informasjon fra myndighetene.

- Vi har etterlyst den nye lovteksten. Vi har ikke fått noen, og vet ikke hva som skjer, sier en jurist ved Oslo politikammer.

Svekket tillit

- Dette surret bidrar til å svekke folks respekt for gjeldende regler ytterligere, sier generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF), Jan S. Syvertsen, til Dagbladet.

- Ny promillegrense på sjøen dreier seg om politikk, og problemstillingen er ikke fundert i virkelige problemer.

- Det har ikke vært vanskelig å straffeforfølge promilleførerne på sjøen, og selv om den nye grensen lar vente på seg tror jeg ikke det blir verken bedre eller verre på sjøen, sier lederen for Båtforbundet, som har vært en av de mest aktive motstanderne mot strengere promillegrense.