- Dra tilbake til gaten umiddelbart

Slik greide JFK-tårnet å snu Dubai-flyet med terrortatte Faisal Shahzad i siste sekund. Hør samtalen her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det hersket full forvirring i øyeblikkene før flyet med terrortiltalte Faisal Shahzad (30), som har innrømmet lørdagens mislykkede bombeattentat på Times Square, skulle ta av fra JFK International Airport i New York mot Dubai.

Hør hele samtalen i videoen over.

- Snu umiddelbartEt opptak av samtalen mellom pilotene og flykontrolltjenesten (ATC), tatt opp via nettstedet liveatc.net, viser at Emirates-flyet var i ferd med stille seg opp på rullebanen da ordren om å returnere plutselig ble kom.

Det skal ha vært tollagenter som først ga flygeledere beskjed om å stanse flyet, melder NBC.

— Jeg har en beskjed til dere, om å dra tilbake til gaten umiddelbart. Sving til venstre når dere kan, er beskjeden til pilotene fra tårnet.

— Jeg vet ikke nøyaktig hvorfor, men dere kan ringe selskapet for å få oppgitt grunnen, legger kvinnestemmen til.

Evakuerte flyetFlyet returnerte deretter til gaten, hvor Shahzad - som bare timer tidligere var ført opp på myndighetenes no-fly-liste - ble pågrepet. Alle passasjerene ble evakuert for ytterligere sikkerhetskontroll av kropp, bagasje og fly.

To andre anholdte passasjerer ble løslatt av politiet og fikk fortsette. Avgangen ble sju timer forsinket.

Shahzad bestilte Dubai-billetten i bilen på vei til flyplassen og betalte kontant, sier en anonym tjenestemann til Associated Press (AP).

SKULLE SPRENGES I NEW YORK: Slik var sprengladningene plassert i bilen, en 93-modell Nissan Pathfinder. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX
SKULLE SPRENGES I NEW YORK: Slik var sprengladningene plassert i bilen, en 93-modell Nissan Pathfinder. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/SCANPIX Vis mer

Flere tattAmerikaneren, som opprinnelig er pakistansk og har hatt oppholdstillatelse i USA siden han var 19 år, har i avhør innrømmet å stå bak attentatforsøket på Times Square i New York City, og tiltales for terrorisme og forsøk på bruk av masseødeleggelsesvåpen.

Han skal være samarbeidsvillig og «bidrar med verdifull informasjon», opplyser FBI.

Tirsdag kveld ble det meldt om flere pågripelser i Pakistan. En av disse, en mann identifisert som Tauseef, ble tatt i Karachi, og skal være en venn av Shahzad, melder AP. Shahzad selv har hevdet at han opererte alene.

- Flere hundre liv spartUSAs president Barack Obama sier rask reaksjon fra publikum kan ha spart «flere hundre liv» lørdag kveld.

Travle Times Square var stengt i ti timer mens bombeeksperter gjennomgikk bilen, en 1993-modell Nissan Pathfinder lastet med propangass, bensin, fyrverkerikrutt og kunstgjødsel.

Mistanken ble først meldt til politiet klokka 18.38 lokal tid lørdag en kjøpmann som så røyk strømme ut av kjøretøyet, som var parkert på 45. gate rett utenfor Bank of America.

FANT FYRVERKERI: Politi har gjennomsøkt Faisal Shahzads bolig i Bridgeport i Conneticut. Fyrverkeri er noe av det som ble funnet. Foto: AP Photo/Jessica Hill/SCANPIX
FANT FYRVERKERI: Politi har gjennomsøkt Faisal Shahzads bolig i Bridgeport i Conneticut. Fyrverkeri er noe av det som ble funnet. Foto: AP Photo/Jessica Hill/SCANPIX Vis mer