Drag-kamp i LO

LO-medlemmer røyker mer enn andre organiserte. Det vil forbundet ha slutt på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i en MMI-undersøkelse om røyking blant yrkesutøvere, utført på oppdrag fra Statens tobakksskaderåd, at skillet mellom LO-organiserte og andre organisasjoner blir tydelig.

Hos LO røyker 55 prosent av medlemmene, mens andelen blant andre organiserte er 44 prosent. I tillegg er rullingsforbruket mye høyere blant LO-medlemmer enn blant folk flest, med 30 prosent mot 19 i andre organisasjoner.

Fem om dagen i snitt

Samlet sett røyker halvparten av landets yrkesaktive over 15 år, nærmere bestemt 47 prosent. Gjennomsnittlig blir dette fem røyk om dagen. Nå vil tobakksskaderådet få fagorganisasjonene og arbeidsgiverne på banen, forteller Arvid Libak, leder for Fagrådet i Statens tobakksskaderåd.

Nestleder i LO, Gerd Liv Valla, er ikke overrasket over undersøkelsen.

- Dette er gammelt nytt, men det er jo ille, mener hun. Den synligste representanten for LO-røykerne er leder Yngve Hågensen, som stadig vekker forargelse med sin offentlige og hyppige røyking.

Valla sluttet

Nå kan det bli slutt på de glade, røykfylte dager for Yngve Hågensen og hans likesinnede. LO har nemlig tatt kontakt med Lægeforeningen og Statens tobakksskaderåd for å lage en plan for røykekutt blant organisasjonens medlemmer. Nestleder Valla sluttet selv å røyke i 1994 og formidler gjerne til kolleger at det er veldig fint å være en ikke-røyker!

Selve røykingen sjenerer ikke flertallet så voldsomt. Det som virkelig plager kollegaer av røykere, er alle pausene røykerne innvilger seg selv. Førti prosent synes det er urettferdig at røykerne tar pauser som ikke-røykere ikke tar. Dette inkluderer både røykere og ikke-røykere.

Samtidig er ønsket om å slutte å røyke stort. Nesten 70 prosent av røykerne har prøvd å slutte og 45 prosent oppgir at de er meget interessert i å få det til.

Vil på kurs

- Ifølge undersøkelsen ønsker veldig mange å gå på avvenningskurs; da må arbeidsplassene strekke ut en hånd til dem som er avhengige og tilby slike kurs, mener Libak. Gjennom en ny arbeidslivsatsing håper han å få tiltak for røykeavvenning på dagsordenen og få i gang debatter om røyking på arbeidsplassen.

<B>RØYKESJEF:</B> LO-leder Ynvge Hågensens medlemmer følger trofast sjefen sin og røyker både mer enn gjennomsnittet og mer rullings enn andre folk.