Drag queen-protest fører til at Facebook endrer «skadelig» regel

Får bruke scenenavn på Facebook.

REGELENDRING: Det skal være greit å bruke ditt autentiske navn på Facebook, selv om det ikke er ditt juridiske. Det er usikkert hvordan regelendringen vil fungere i praksis. Foto: REUTERS/Dado Ruvic(NTB Scanpix
REGELENDRING: Det skal være greit å bruke ditt autentiske navn på Facebook, selv om det ikke er ditt juridiske. Det er usikkert hvordan regelendringen vil fungere i praksis. Foto: REUTERS/Dado Ruvic(NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Du trodde kanskje alle brukte sitt eget navn på det sosiale nettverket Facebook? Det er i hvert fall en regel Facebook selv har hatt i de over ti åra det har eksistert.

Men ikke nå lenger, skriver Reuters.

Drag queen-protest
For to uker siden startet nemlig omfattende protester fra personer i lesbiske, homofile, bifile og transpersoner-miljøer (LHBT).

Flere og flere personer begynte å forlate det sosiale nettverket, ifølge The Verge.

Årsaken er at Facebook begynte å stenge og sile ut profiler som brukte pseudonymer eller scenenavn, en mulighet som var helt nødvendig for flere brukere av nettverket.

Nå har Facebook bestemt seg for at de må finne nye verktøy for å verifisere profiler på nettstedet. Hva dette innebærer er ennå ikke kjent, men det åpnes for at folk kan bruke alias.

I en Facebook-melding skriver selskapets produktsjef, Chris Cox:

- Siden problematikken kom opp har vi hørt fra mange i disse miljøene og har forstått reglene bedre nå. Vi har forstått hvor smertefullt dette må ha vært, og vi skylder dere en bedre opplevelse ved å bruke Facebook. Vi skal endre våre regler og hvordan de blir håndtert så alle som har blitt rammet av dette, kan bruke Facebook som før.

- Vi har hatt disse reglene i over ti år, og har inntil nylig gjort en god jobb med å skape et trygt nettverk uten å skade grupper slik vi her gjorde, skriver Cox.

Protesterte En av demonstrantene, drag queenen Sister Roma, sa - ifølge The Verge:

- Jeg visste alltid at Facebook ville gjøre det rette. Folkene som jobber i Facebook bor i San Francisco og er en del av vårt felleskap. Du kan ikke bo i San Francisco og ikke elske drag queens. Jeg er bare glad jeg får navnet mitt tilbake, sier Sister Roma.

- Drag queensene snakket og Facebook-lyttet, var beskjeden fra David Campos, jurist i San Fransisco, som deltok i protestene.

Cox i Facebook presiserer i innlegget at det ikke kreves at brukerne bruker sitt juridiske navn.

- Meninga med våre regler er at alle på Facebook bruker sitt autentiske navn, som de bruker i sitt virkelige liv. For Sister Roma, er det Sister Roma. For Lil Miss Hot Mess, er det Lil Miss Hot Mess, skriver han.

Ifølge Reuters er det å bruke scenenavn på Facebook beskyttende for mange av artistene, og navnet har ofte lite å gjøre med deres virkelige navn.

Cox forklarer stengingen av Facebook-profilene med at én bruker rapporterte hundrevis av profiler samtidig, og at Facebook ikke sjekket autensiteten godt nok.

Han påpeker at Facebook får hundrevis av slike saker hver uke og at 99 prosent er folk som misbruker et falskt navn.

Det er usikkert hvordan den uttalte tillatelsen av aliaser vil fungere for Facebook-brukere i framtida.

Er du forresten nysgjerrig på hvilke navn du har lov til å bruke på Facebook-kan du sjekke reglene her.