Dragen våkner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundretusener av kinesere har de siste dagene stormet gjennom gatene i raseri mot Japan. For første gang på lenge minnes verden om konfliktpotensialet mellom Asias historiske fiender: Japan og Kina. Helgas samtaler mellom de to lands utenriksministere førte ingen steder. Japanske krav om en offisiell unnskyldning for de voldsomme antijapanske demonstrasjonene ble kontant avvist av Kinas utenriksminister. Den konkrete bakgrunnen er kinesisk sinne over nye japanske lærebøker i historie som toner ned Japans grove overgrep mot Kina under annen verdenskrig. Samtidig strides japanske og kinesiske myndigheter om ei gruppe ubebodde øyer i havet mellom dem. Farvannet er rikt på fisk, det kan finnes olje der, og Kina er allerede i gang med gassutvinning på et område også Japan gjør krav på.

De siste åra har vår del av verden vært opptatt av USAs krig mot terror, Midtøsten og Irak. Asia har kommet i skyggen. Men verdens mest folkerike kontinent har ikke stått stille av den grunn. Tvert imot, og særlig gjelder dette Kina. Midtens rike har effektivt etablert seg som økonomisk verdensmakt. Her hjemme merker vi det ved lavere priser på klær og forbrukerelektronikk. Kinas eksport til verdensmarkedene eksploderer samtidig som kinesiske markeder trekker til seg investeringer og enorm interesse. Men Kinas utvikling kommer ikke uten interne kostnader. Landets økonomiske vekst fører med seg sosiale omveltninger, forskjellene mellom folk øker og landets herskende kommunistparti står overfor formidable politiske utfordringer. En av utfordringene er å holde riket samlet. Å bruke nasjonalisme og fremmedhat som samlende redskap i en slik situasjon er en gammel og farlig oppskrift.

Det historiske hatet mot Japan i Kina er sterkt. En kinesisk regjering som ønsker å spille på hatet kan sette enorme krefter i bevegelse. Det er vanskelig å tenke seg et mer destabiliserende mareritt enn en kinesisk utgave av Slobodan Milosevic. Nå er det fortsatt svært lite som tyder på at kinesiske myndigheter ønsker å la utviklingen komme ut av kontroll. Til det står for mye på spill. Samhandelen mellom de to land var i fjor på 168 millioner dollar. Men dragen har definitivt våknet.