Dragkamp i Sikkerhetsrådet

NEW YORK: Motsetningene innad i FNs sikkerhetsråd er dramatisk forsterket etter Saddam Husseins retrett mandag kveld. Iraks plutselige aksept av våpeninspektører har intensivert forskjellene mellom medlemslandene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA gir tydelig uttrykk for at situasjonen ikke er forandret, dette er bare et taktisk sjakktrekk fra Saddam Husseins side, hevder USA. De andre vetobærende landene i Sikkerhetsrådet vil drøfte det de mener er en ny situasjon.

Russlands utenriksminister, Igor Ivanov, sier Moskva nå ønsker en «rask tilbakevending» av våpeninspektørene. Men USAs utenriksminister, Colin Powell, sier spørsmålet ikke er våpeninspektører, men avvæpning av Irak. De to utenriksministrene snakket til journalister ved FN, og blottla på denne måten de to lands helt forskjellige holdning.

Norge i stormen

I går kveld brukte FNs sikkerhetsråd lang tid på konsultasjoner om tidspunktet for at våpeninspektørlederen Hans Blix skulle gi en redegjørelse om videre arbeid i Irak. At en så, i denne sammenheng, liten sak opptar så mye tid og plass er også et tegn på at motsetningene er betydelige.

Til tross for at presset nå er på Sikkerhetsrådet, ble det ikke noe formelt møte i går. Det avgjørende skrittet nå er om det blir en ny og vidtfavnende Irak-resolusjon, ordlyden og om eventuelle tidsfrister er innlagt i den.

Som medlem av Sikkerhetsrådet er Norge under press fra flere sider. Utenriksminister Jan Petersen som er her i New York, sier at Norge kan være med på en resolusjon, men at det ikke er i noen motsetning til utspillet fra Irak. Norge har også en rolle å spille som leder av sanksjonskomiteen overfor Irak, men akkurat nå er det politiske hovedfokus mer på umiddelbare reaksjoner enn på langsiktige sanksjonsregimer.

«En tyrann»

Forskjellene i ambisjoner i forhold til Irak ble dramatisk mer synlige da Saddam Hussein sa ja til våpeninspektører. Nettopp det å få i gang inspeksjonene av Iraks produksjon av masseødeleggelsesvåpen har vært målet for flere av vetolandene i Sikkerhetsrådet, mens USA ønsker å styrte Saddam Husseins regime i Irak. I en tale i Iowa mandag kveld sa George W. Bush at Saddam Hussein er en tyrann som det må gjøres noe med.

- Dette er ikke et spørsmål om inspektører, men om nedrustning av masseødeleggelsesvåpen og om det irakiske regimets oppfølging av alle Sikkerhetsrådets resolusjoner, sier talsmann Scott McClellan i Det hvite hus.

- President Bush vil ha effektiv resolusjon som omfatter den trussel Irak representerer overfor det irakiske folk, regionen og verden, sier talsmannen.

Ja fra Saddam: Sadam Hussein har trolig lenge vært klar til å si ja til FNs våpeninspektører. Men siste stikk får han ikke med en ny Bush som USAs president, mener Dagbladets kommentator. Her holder en irakisk soldat opp et bilde av Saddam ved grensen mot Iran i går.<br><font face='verdana, arial, helvetica, sans-serif' size='-2'><img src='/gfx2/pil-000000.gif' width='5' height='5'> <a href='http://www.dagbladet.no//nyheter/2002/09/18/349085.html'>Les kommentaren</a></font>