SELVBILDE: Byrådsrederkanidat Raymond Johansen (Ap) leder an når han og de kommende mulige samarbeidspartnerne, Marianne Borgen (SV) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) foreviger seg selv i starten av forhandlingene for å komme fram til en byrådserklæring. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SELVBILDE: Byrådsrederkanidat Raymond Johansen (Ap) leder an når han og de kommende mulige samarbeidspartnerne, Marianne Borgen (SV) og Lan Marie Nguyen Berg (MDG) foreviger seg selv i starten av forhandlingene for å komme fram til en byrådserklæring. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Dragkamp om eiendomsskatt

Selvsagt skal vi diskutere eiendomsskatten, sier SV og MDG. - Helt uaktuelt å fire, sier Raymond Johansen (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag møttes SV, MDG og Arbeiderpartiet til de første samtalene for å forhandle fram en byrådserklæring til et rødt og grønt byråd i Oslo.
Både Lan Marie Nguyen Berg (MDG) og Marianne Borgen (SV) er tydelig på at nå skal det forhandles om eiendomsskatt.

- Vi har vår egen modell for eiendomsskatt, og vil gå inn i forhandlingene med den, sier Berg.

- Eiendomsskatt er på bordet. Dette skal vi forhandle om nå, sier Marianne Borgen (SV).

Men før valget garanterte Raymond Johansen velgerne at at nytt byråd i Oslo vil innføre Ap´s modell for eiendomsskatt. Deres forslag innebærer et bunnfradrag fra beregnet markedsverdi på fire millioner kroner. SV og MDG er enige om at bunnfradraget bør være på tre millioner kroner. Får de to minste partiene viljen sin vil det bli skrevet ut eiendomsskatt på langt flere Oslo-boliger enn Ap har lovet. De har sagt at deres modell vil gi eiendomsskatt til 22 prosent av husholdningene - de med de dyreste boligene.

Ligger fast
Raymond Johansen (Ap) avviser fullstendig å forhandle om eiendomsskatt.

- Det er ikke noe annet enn vår modell som ligger på bordet her inne. Det kommer jeg til å være veldig tydelig på, sier Johansen.

Han sier at alt det de har å gi i forhandlingene er på andre områder enn på eiendomsskatten.

- Det er denne eiendomskattemodellen vi har gått til valg på. Det har jeg vært veldig tydelig på, og det er det eneste som ligger helt fast, sier han.
- Dette er en garanti Raymond Johansen har gitt, men jeg har jo ikke gitt den garantien. Vi har gått til valg på vårt program, sier Berg.

Derimot kan det være aktuelt for Ap å forhandle om pengebruken. De sa i valgkampen at pengene fra eiendomsskatt skal gå til eldreomsorg og full barnehagedekning. Det er ikke hogd i stein.

Bil viktigst Berg er ikke med på at nivået på eiendomsskatten ikke er oppe til diskusjon, men hun åpner for å fire.

- Eiendomsskatten er viktig for Ap. For oss er det aller viktigst å begrense biltrafikken.

Mye tyder på at Arbeiderpartiet vil få gjennomslag på nivået av eiendomsskatten, men da må de til gjengjeld gi de to små partiene noe på andre områder.

Hvordan biltrafikken skal begrenses og hvordan E18 vestover fra Oslo eventuelt skal forbedres blir et annet sentralt forhandlingstema.

- Vi må se på forbedringer av veien, men det viktigste er at vi ikke åpner for flere biler. Det er det ikke plass til i Oslo sentrum, sier Berg.

For SV er det også viktig å få satt sitt stempel på skole-politikken.

- Hvis vi skal styre byen så skal det synes i Oslo-skolen. Vi skal ha flere lærere, færre tester og gratis aktivitetsskole, sier Borgen.

Rødt utenfor Hvem blir Oslos neste ordfører og hvordan skal byrådet settes sammen? Dette er også to sentrale spørsmål som skal finne sitt svar i forhandlingene mellom Ap, SV og Miljøpartiet De Grønne.

Høyre har hatt byrådslederen i Oslo i mer enn 18 år, men det blir det nå en slutt på.

Det første møtet innledes med lunsj. En kjøreplan for den videre prosessen skal fastlegges, men forhandlerne tar fri i helgen og utsetter de mest brennbare spørsmålene til senere.

Utgangspunktet for samtalene er at alle tre partier skal inn i byrådet, mens Rødt av egen vilje blir stående på utsiden som samarbeidsparti. Det er avklart at Arbeiderpartiets Raymond Johansen blir byrådsleder, men Ap har også krevd ordføreren.

Men Lan Marie Nguyen Berg (MDG) er tydelig på at dette er forhandlinger der de håper på enighet, men om de ikke skulle klare det så kan de ta opp tråden med Høyre og sentrumspartiene.

- Det var ingen ting som strandet med dem. Vi hadde gode samtaler med både Høyre, Krf og Venstre. De var villige til å komme oss i møte på vår politikk, men grunnen til at vi nå vil prøve å samarbeide med Ap og SV er at vi da ikke er avhengig av støtte fra Frp for å få gjennom budsjettet.  Carl I. Hagen jo er en uttalt klimaskeptiker, sier hun.

Fristen for å komme til enighet er 21. oktober.

LUNCHFORHANDLINGER: Byrådsforhandlingene startet med en lunch. Her har Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen og Marianne Borgen (SV) akkurat satt seg til bords. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LUNCHFORHANDLINGER: Byrådsforhandlingene startet med en lunch. Her har Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen og Marianne Borgen (SV) akkurat satt seg til bords. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer