Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dragkamp om Kosovo-sjef

Både Norge og Danmark ønsker stillingen som øverstkommanderende for KFOR-styrken i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går vedtok Natos øverste råd at Norge og Danmark sammen skal få kommandoen over 46000 Nato-soldater i Kosovo fra april neste år. Det er opp til regjeringene å bli enige om øverstkommanderende skal være norsk eller dansk.

- Vi tar gjerne jobben som øverstkommanderende for KFOR-styrken, sier statssekretær Øystein Singsaas i Forsvarsdepartementet.

Den norske kandidaten er generalløytnant Thorstein Skiaker som er øverstkommanderende for Sør-Norge.

Må avklare


Danmarks kandidat er generalløytnant Ove Høegh-Gulberg Hoff.

Talsmann Jan Abrahamsen i det danske forsvarsministeriet sier forhandlingene om sammensetningen av KFOR-hovedkvarteret fra april neste år vil starte så snart den formelle beordringen fra Nato kommer.

Seks måneder


Natos faste råd, alliansens øverste organ, sa i går endelig ja til norsk-dansk ledelse av KFOR-styrken.

Oppdraget vil vare i seks måneder. Statsminister Jens Stoltenberg har allerede gitt grønt lys for norsk deltakelse i KFOR-ledelsen.

- Det er en stor utfordring som også virke positivt inn på vår rolle i det sikkerhetspolitiske samarbeidet i Europa, sier Singsaas.

Forsvarets overkommando er nå i gang med å beregne hva KFOR-oppdraget kommer til å koste Norge. Beløp opp mot en halv milliard kroner er nevnt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media