Dragkamp om Saddam

Iraks nye statsminister Iyad Allawi sier Saddam Hussein kan bli utlevert om to uker. Amerikanske myndigheter sier det ikke vil skje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Rettssaken vil begynne så snart som mulig, hvis Gud vil, sa Iraks midlertidige statsminister til Al-Jazeera på mandag.

Iyad Allawi sa at den nye regjeringen er «under forhandlinger» med okkupasjonsmakta om overlevering av den tidligere irakiske diktatoren. Men fra amerikansk hold er ikke signalene like klare: Pressetalsmann Dan Senor sa i går at samtalene mer var en «diskusjon» enn forhandlinger.

-  Vi kan ikke utlevere ham innen 30. juni, fordi det ikke vil være en suveren regjering på plass innen denne datoen, sa Senor i går. Men han understreket at Saddam vil bli overlevert til irakerne «så snart som mulig».

Ifølge folkeretten kan ikke den tidligere presidenten utleveres til en regjering som ikke er suveren, ifølge Senor. Iraks nye myndigheter har varslet at de vil gjeninnføre dødsstraff til bruk i spesielle tilfeller. Det kan bli Saddams skjebne når okkupasjonsmakta finner at Iraks nye regjering er rede til å ta hånd om ham.

UENIGE OM UTLEVERING: - Rettsaken vil begynne så snart somo mulig, hvis Gud vil, sa Iraks midlertidige statsminister til Al-Jazeera på mandag.