Dragkamp om skatte- økning

Til helga møtes regjeringen for å avgjøre hvem som skal rammes av skattesjokket. Den siste store budsjettkonferansen vil bli preget av en kraftig dragkamp om doseringen av skatte- og avgiftsøkninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Løsningen kan bli ulike typer fradrag som skal kompensere for skatteskjerpelsene. Men hvem som rammes, og hvordan, blir først klart når Stortinget har vedtatt statsbudsjettet seinere i høst. Ifølge ekspertene vil ikke skatteskjerpelsene bety noen innstramming hvis de ikke rammer den store hop av alminnelige lønnsinntekter.

«Sosial profil»

- Ved skatteskjerpelsene vil vi legge vekt på en sosial profil. Vi vil legge betydelig arbeid i å unngå å legge stein til byrden for de som allerede er rammet av renteøkninger, sier KrFs parlamentariske leder Einar Steensnæs til Dagbladet.

  Hva som ligger bak de kronglete og kryptiske formuleringene får vi kanskje først vite når statsbudsjettet legges fram 5. oktober.

  Når regjeringen varsler økt skatt, satser den på støtte fra Arbeiderpartiet. Nå sier Ap at de går mot skatteskjerpelser som rammer vanlige folk. Dermed er det usikkert om sentrumsregjeringen kan får støtte fra det eneste hold i Stortinget som kan hjelpe den med det.

  Arbeiderpartiet vil:

 Gjeninnføre rederiskatten.

 Fjerne aksjerabattene ved salg av aksjer.

 Oppheve taket i delingsmodellen - som gjør at næringsdrivende bare betaler 28 prosent skatt av inntekter over et visst nivå.

  Regjeringen går i utgangspunktet mot disse endringene.

Kapitalskatten

Regjeringen vil øke kapitalskatten. Problemet er at dette er en nettosats på 28 prosent som dekker alle typer inntekt: lønnsinntekt, pensjonsinntekt og kapitalinntekt. Dermed vil en økning av kapitalskatten ramme alle.

  Det er nok derfor Ap sier at de ikke støtter skatteskjerpelser som rammer vanlige inntekter, og viser til sine forslag.

  Dersom regjeringen skal få flertall med Ap for sin skatteskjerpelse, må den altså dele ut fradrag som monner og ta fra de rikeste.