«Dragon»-fartøyet kopler til romstasjon etter eksperimentell og risikabel oppskyting

Halvannen dag etter at den ble sendt opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppdatering: Tilkoplingen var vellykket, og er nå ferdig. Du kan se hele prosessen i videoen over.

(Dagbladet): I dag lander Dragon-fartøyet på Den internasjonale romstasjonen ISS, etter at den eksperimentelle og risikable oppskytingen av en Falcon 9-rakett fredag kunne erklæres en suksess.

Dragon har med forsyninger og utstyr til ISS. Innholdet er ifølge Nasa på hele 2,5 tonn, og inneholder blant annet deler til en robot som skal hjelpe mannskapet på ISS med enkelte repetetive oppgaver.

Mannskapet på ISS skal bruke robotarmen Canadarm2 for å fange Dragon-kapselen.

Du kan følge hele seansen direkte i videoen øverst i saken.

Risikabelt eksperiment Men at det kommer forsyninger opp til ISS er selvsagt ikke noe nytt. Det som gjør dette oppdraget så spesielt, har å gjøre med selve oppskytingen.

Rakettens første trinn, som ble separert fra fartøyet ganske kort tid etter oppskytingen, var utstyrt med fire bein som kunne felles ut. I stedet for å dumpe trinnet mer eller mindre ukontrollert i Atlanterhavet, ville det private romfartselskapet SpaceX prøve eksperimentell teknologi for å «lande» den.

På forhånd var selskapet selv lite optimistiske, og tidligere i uka måtte en oppskyting avlyses etter at det ble oppdaget en heliumlekkasje i siste liten.

SpaceX mente selv det bare var mellom 30 og 40 prosent sjanse for å lykkes fredag. For det var mye som skulle klaffe.

Etter separasjonen måtte trinnet orientere seg riktig, bremse og gjenvinne kontrollen ved hjelp av motorer. De lange beina, som lå inntil kroppen under oppskyting, skulle etter planen felles ut og dempe nedslaget.

Kutter kostnader SpaceX melder at landingen i Atlanterhavet er vellykket, og at en rekke skip er på vei til stedet. Fredag kveld ble fartøyet filmet over Paris, og foreviget på en oppsiktsvekkende video som har imponert flere.

Den eksperimentelle oppskytingen vil gi verdifulle data, målinger og kunnskap om utviklingen av gjenbrukbare rakettsystemer. På sikt - når teknologien virker - er målet å kunne lande på fast grunn.

Dersom rakettsystem i framtida ikke styrtes i havet, men kan lande på fast grunn og brukes igjen, vil også kostnadene synke dramatisk.