Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drakampen om helsa til French

Forsvareren til French mener det ikke er noen tvil om at han er syk. Aktor mener han spiller.

 - SYK:  Rettsaken mot Joshua French skal etter planen starte igjen i dag i Ndolo-fengselet. Nordmannen mener han er for syk til å stille opp. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.
- SYK: Rettsaken mot Joshua French skal etter planen starte igjen i dag i Ndolo-fengselet. Nordmannen mener han er for syk til å stille opp. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Rundt fire og en halv time varte møtet i går mellom forsvaret og aktoratet om framdriften av rettssaken der Joshua French er tiltalt for drap på sin venn Tjostolv Moland. Saken startet tirsdag, men ble avbrutt da retten ikke hadde klar en kompetent tolk.

- Kan ikke stille Etter planen skal saken bankes i gang igjen i dag klokka 09.00, men advokat Hans Marius Graasvold mener det vil være helt uforsvarlig å fortsette prosessen i dag. Onsdag ettermiddag ble French sendt på sykehus, og i går morges var Graasvold som vanlig i fengselet for å besøke klienten.

- Jeg var spent på å se hvordan han var nå etter den runden han hadde på sykehuset i går. Jeg så da relativt kjapt at hans helsetilstand var slik at han ikke kan stille i morgen.  

- Spiller Aktor, oberst Katenda Nkulu, er på ingen måte enig med advokaten. På gårsdagens møte i fengselet holdt han ifølge Graasvold helt kjeft, men til Dagbladet sier han dette:

- French spiller syk. Han var på sykehus i går, men de kunne ikke finne noe galt med ham.

Konfrontert med denne uttalelsen sier Graasvold:

- Da er vi sterkt uenige. Alle som var i fengselet i dag morges, noe også Nkulu var, så hvor syk Joshua French var da.

Til stede på møtet i fengselet var for øvrig aktors sjef general Joseph Ponde, French? kongolesiske forsvarer Marie Andre Mwila, spesialutsending Kai Eide, andre norske diplomater, Kripos-etterforskerne og mor til French, Kari Hilde.

Vil insistere Det første forsvareren vil gjøre på dagens rettsmøte er å be om at saken utsettes på ubestemt tid.

- Retten vil bli satt i morgen og så vil vår begjæring bli framlagt. Vi kommer til å stå beinhardt på for at denne saken må utsettes, sa Graasvold til Dagbladet i går.

Advokat Frode Sulland i advokatfirmaet Hestenes & Dramer & Co. synes det er vanskelig å kommentere hva internasjonal rettspraksis går ut på i tilfeller når tiltalte blir syk.

- I Norge kreves det en bekreftet sykemelding fra en lege. Ikke bare at man er syk, men at man er syk på en måte som gjør at man er ute av stand til å delta, sier Sulland, som synes det er mer interessant om French faktisk er syk eller ikke.

Medisinsk Aktor Nkulu er enig i at en syk person ikke skal stilles for retten.

- Hvis dommeren kommer til at French er syk, vil rettssaken bli utsatt, sier han.

Uenigheten er dermed en medisinsk uenighet om hvorvidt French er for syk til å stille eller ei. Advokat Graasvold håper Joshua French ikke trenger å møte opp i retten i det hele tatt i dag, slik at begjæringen om utsettelse kan behandles uten French til stede.

Følg rettsprosessen direkte på Dagbladet.no fra klokka 09.00.

 ADVOKATEN:  Her ser du Joshua French? norske advokat, Hans Marius Graasvold. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet.
ADVOKATEN: Her ser du Joshua French? norske advokat, Hans Marius Graasvold. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet. Vis mer