Drakk 8 millioner færre halvlitere

Regnværet skaper ekstrem nedgang i ølsalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ølsalget rundt om i landet lider under det dårlige været. Nedgangen i ølsalget er på hele 15 prosent i juli måned, skriver BA.

Direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Halfdan Kverneland Olafssøn, beskriver juli måned som ekstrem.

– En dårlig sommermåned kan gi fem prosents nedgang, en svært dårlig måned gir ti prosents nedgang. Men når vi opplever 15 prosents nedgang er det ekstremt. En slik salgssvikt opplever vi ikke ofte, sier Olafssøn til BA.

Verst for utestedene

I juli i fjor ble det omsatt totalt 26 millioner liter øl i Norge. Salgssvikten på 15 prosent betyr dermed at bryggeriene brenner inne med i underkant av 4 millioner liter øl, eller 8 millioner halvlitere.

Det dårlige salget går naturlig nok mest ut over utestedene, som opplever at færre ønsker en utepils i godværet.

– I denne delen av bransjen må en nok regne med så mye som 20 prosents nedgang. I detaljhandelen klarer de seg noe bedre, sier Olafssøn.

Forskjell hos bryggerier

Også marketingsjef i Hansa Borg Bryggerier, Lisbeth Hope Frugård, merker nedgangen i ølsalget i restaurantbransjen.

– I restaurantbransjen er nedgangen på rundt 15 prosent, så vi merker det dårlige været vi også, sier hun til BA.

Ringnes har foreløpig ikke noen klare tall for ølsalget i juli måned, men de er spente på hvor mye været har hatt å si for salget.

– Tallene for juli kommer først i august, men vi er spent på tallene, og vi vet at øl-salget på uteliv påvirkes av været. På Østlandet har vi hatt mye dårlig vær i juli, mens det har vært bra andre steder i Norge, skriver kommunikasjonssjef Hanne Bügel i Ringnes AS i en e-post til Dagbladet.no.

Likevel viser foreløpige tall at det ble solgt 1,8 prosent mer øl de to første ukene i juli enn i samme periode i fjor. Ringnes forklarer de ok tallene så langt i sommer blant annet med at de er til stede på mange store festivaler rundt om i landet.

SELGES FÆRRE SLIKE: Det grå sommerværet betyr dårlig ølsalg i utelivsbransjen.