Drakk de 14 flasker vin?

Den første boken om Maddie-saken er ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To av Portugals fremste krimreportere kommer nå med den første boken om Maddie-saken. I «Maddie 129» stiller de to krimreporterne Hernani Carvalho og Luis Maia 129 spørsmål knyttet til forsvinningssaken som har preget mediene det siste halve året, skriver Expressen.

Ett spørsmål for hver dag foreldrene tilbragte i Portugal etter at Madeleine forsvant.

Forsvunnet i seks måneder

Fire år gamle Madeleine McCann forsvant 3. mai i år mens hun sov i familiens ferieleilighet på Algarve-kysten i Portugal. Foreldrene Kate og Gerry McCann satt sammen med noen venner på en tapasrestaurant noen få meter unna de tre McCann-barna som lå i sengene sine og sov.

Drakk de 14 flasker vin?

Ett av spørsmålene dreier seg om hvor mye alkohol som ble drukket den fatale kvelden på fasjonable Ocean Club, hvor familien var på ferie sammen med venner og kollegaer, skriver Expressen, som har fått utdrag fra boken.

Kate og Gerry sa i det første politiavhøret at de drakk hvitvin i leiligheten etter at barna hadde lagt seg. Noen hevder at foreldrene og vennene drakk fire flasker under middagen. Mens andre mener at det ble drukket hele 14 flasker vin mens selskapet var på tapasrestauranten.

Pappa Gerry ringte britiske medier

Drakk de 14 flasker vin?

De to forfatterne tar også for seg Kate og Gerrys reaksjoner og hva de gjorde etter at mamma Kate skrek at Madeleine var borte. Det samlet seg raskt en mengde som lette etter den lille jenta over alt.

Mens venner, hotellansatte og gjester finkjemmet området etter Maddie, sto pappa Gerry opptatt i telefonen.

Klokken elleve på kvelden hadde han allerede ringt flere ulike britiske massemedier. Å alarmere om datterens forsvinning i Portugal var viktig i hjemlandet, skriver de to i boken.

Kontaktet venn av statsministeren

Det første han gjorde var å ringe en gammel venn fra universitetet. Det var en diplomat, Allistar Clarke, som er nær venn av den britiske statministeren, Gordon Brown.

Clarke tok varslet umiddelbart sine kontakter på høyeste nivå. Disse kontaktene var så effektive at John Buck, britisk ambassadør til Portugal igjen kontaktet øverste myndighet i det portugisiske politiet. Denne kontakten skjedde allerede før politiets egne etterforskere rakk fram til Oceans Club, står det i utdrag fra «Maddie 129».

Kate lot tvillingene ligge

Forfatterne reagerer også på mamma Kates oppførsel da hun kom til leiligheten og oppdaget at Maddie var borte. Hun lot nemlig tvillingene Sean og Amelie bli liggende i sengene sine og løp tilbake til restauranten. De to krimreporterne spør om dette er en naturlig reaksjon i et utdrag Epxressen har fått.

SATTE I VERK PR-KAMPANJE: Kate og Gerry McCann satte i gang en pr-kampanje uten sidestykke for å skape blest om datterens forsvinning. Her fra en pressekonferanse i Amsterdam i juni. Foto: EPA/Scanpix
SATTE I VERK PR-KAMPANJE: Kate og Gerry McCann satte i gang en pr-kampanje uten sidestykke for å skape blest om datterens forsvinning. Her fra en pressekonferanse i Amsterdam i juni. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

- Hun ville løpt ut med barna

Dokto Quintino Aires, som er professor i klinisk psykologi, analyserer Kates oppførsel i boken.

«Da hun merket at barna var borte ville en emosjonell reaksjon vært mest naturlig. For eksempel at hun skrek etter datteren.»

Aires konkluderer med at «i det øyeblikket Kate fikk for seg at noen hadde kidnappet jenta, så burde hennes beskyttende følelser for de to andre barne som sov i samme rom vise seg med en gang.»

Han sier: Jeg ser for meg at hun ville løpt ut med et barn på hver arm og trykke de hard mot brystet.

Men det gjorde hun ikke. Kate lot tvillingene ligge igjen på åstedet. Hun løp til restauranten mens hun skrek «de har tatt henne». Da snakket ikke Kate spesifikt om Maddie. Ingen visste hvilket barn hun mente da hun ropte «de har tatt henne», mener forfatterne.

Stemmer ikke

Forfatter Maia sier til The Observer at boken er basert på intervjuer med politiet, advokater, psykologer og andre som kan gi et bilde av motsigelsene og de ubesvarte spørsmålene i forklaringene til foreldrene og deres reisefølge.

- Budskapet i boken er at denne saken bare ikke stemmer, sier en fra forlaget til den britiske avisen.

HVOR ER MADDIE? Hva som skjedde med fire år gamle Madeleine McCann er fortsatt et mysterium, et halvt år etter at hun forsvant fra Praia da Luz.