Metanol:

Drakk forgiftet alkohol: Endte med massedød

18 mennesker døde nylig i Russland etter å ha drukket alkohol som inneholdt metanol.

RUSSLAND: To personer er arrestert etter at mange mennesker døde av metanolforgiftning i den russiske byen Jekaterinburg. REUTERS/Alexei Kolchin
RUSSLAND: To personer er arrestert etter at mange mennesker døde av metanolforgiftning i den russiske byen Jekaterinburg. REUTERS/Alexei Kolchin Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

18 mennesker i den russiske byen Jekaterinburg mistet nylig livet, som følge av å ha drukket metanolholdig alkohol, skriver Sky News.

I tidsrommet mellom 7.- og 14. oktober solgte to personer alkohol med metanol i seg, som hovedsakelig anvendes i kjemisk industri.

Kan få ti år

Personene som antas å ha solgt den giftige alkoholen er arrestert av det russiske politiet.

De antatte gjerningsmennene er russiske statsborgere, født i 1978 og 1967.

Det rapporteres at de kan få opptil ti år i fengsel om de blir funnet skyldig i å ha begatt uaktsomt salg av usikrede produkter, som resulterte i flere menneskers død.

Slike hendelser er ikke uvanlig i Russland, ei heller dødsfall. Den giftige alkoholen kommer ofte fra ulovlige produsenter.

Flere tilfeller

Tidligere i oktober døde minst elleve personer i flere russiske landsbyer etter å ha drukket giftig sprit, ifølge myndigheter i Orenburg-regionen.

De døde var både kvinner og menn, fra 36 til 73 år gamle. De kommer fra flere landsbyer som ligger rundt 120 mil sør for Moskva.

Det er uklart hva de har fått i seg, men det er mistanke om at det er snakk om metanol.

De døde hadde aldri vært samlet samme sted og drukket alkohol sammen, så det antas at spriten ble solgt flere steder. Folk i regionen ble derfor bedt om å unngå alkohol fra tvilsomme selgere.

MERKELIG: Kanskje verdens rareste utfordring ble arrangert i Russland i sommer. Video: Rødt Kort / Pambou. Vis mer

Svært giftig

Ifølge Lommelegen er metanol et løsemiddel som er nyttig i industrien og inngår i kopieringsvæsker, bilprodukter og drivstoff.

Fra tid til annen skjer det at personer som har drukket illegalt omsatt alkohol, såkalt «smuglersprit» forgiftes med metanol (tresprit). Metanolforgiftning er sjelden, men kan av og til ramme mange personer (festdeltakere) samtidig.

Metanol har ingen farge, og har en svak, stikkende lukt som lett maskeres hvis væsken er blandet med noe annet - for eksempel alkohol.

Metanolforgiftning kan føre til blindhet, koma og pustestans.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer