Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drama i kulissene

Bernie Sanders måtte se at motkandidaten Joe Biden vant delstat etter delstat. Til slutt vant Sanders den største prisen av dem alle, California. Men ikke uten en dramatisk rettslig strid.

FORNØYD: Joe Biden, tidligere visepresident, nå presidentkandidat, var fornøyd med utfallet av "supertirsdagen". Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

BURLINGTON, VERMONT (Dagbladet): Før supertirsdagen var det Sanders, den selverklærte sosialisten, som lå best an av de demokratiske presidentkandidatene. Men siden den mer moderate Bidens brakseier i Sør-Carolina lørdag, har det meste gått Bidens vei. De to andre moderate kandidatene Pete Buttigieg og Amy Klobuchar har trukket seg fra racet og støtter nå Biden. Og tirsdag kveld så Biden ut til å gjøre et svært godt resultat.

VAKLGVAKE: Dagbladet tok pulsen på en valgvake for Bernie Sanders i Burlington i Vermont. Video: Vegard Kvaale - Klipp: Per Ervland Vis mer

Så meldte AP og CNN at Sanders har vunnet California. Nøyaktig hvor mange av de 415 delegatene han vil få, er ennå ikke klart. Men det er nå klart at primærvalget i USAs soleklart største delstat ikke skjedde uten drama. Mens Sanders´ deltakere strømmet til valgvaken hans hjemme i Vermont, var valgkamporganisasjonen hans opptatt med en rettslig kamp i California.

Forsinkelser og køer

Ifølge Reuters sendte presidentkampanjen hans inn et rettslig nødpåbud om å holde valglokalene i Los Angeles åpne to timer ekstra etter meldinger om forsinkelser og lange køer.

- Flere stemmelokaler i fylket har opplevd ekstreme ventetider for velgere, inkludert ventetider på opptil fire timer for å få stemme, heter det i begjæringen som er sendt til valgsjef Dean Logan i Los Angeles og U.S. District Court for the Central District of California, ifølge Reuters.

Den svære valgkretsen har tatt i bruk nye stemmemaskiner og prosedyrer i forbindelse med årets primærvalg.

MED BIDEN: Den kjente komikeren Keegan-Michael Key fra Saturday Night Live (SNL) håper Biden vil fortsette i Obamas ånd. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Spent stemning

På Sanders´ valgvake hjemme i Vermont var stemningen spent og avventende ettersom resultatene tikket inn.

I skrivende stund er Biden utropt til vinner i Virginia, Nord-Carolina, Alabama, Oklahoma, Tennessee, Minnesota, Massachusetts og Arkansas. Foreløpig er situasjonen uavklart i Texas og Maine. Sanders har på sin side vunnet hjemstaten Vermont, Utah og Colorado, og ifølge CNN har han også stukket av med seieren i California, som er den soleklart største delstaten.

JUBEL: Sanders-supportere jubler idet valgresultatene kommer inn tirsdag. Foto: SUZANNE CORDEIRO / AFP / NTB scanpix
JUBEL: Sanders-supportere jubler idet valgresultatene kommer inn tirsdag. Foto: SUZANNE CORDEIRO / AFP / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har vært en Bernie-supporter mesteparten av mitt voksne liv. Jeg har sett noen herlige og sammenhengende budskap, som han har brakt fram, og som hele landet vårt trenger å lytte til, sier Virginia Farley, som er oppvokst i Sanders´ hjemstat, Vermont, til Dagbladet mens hun står og følger med på resultatene som kommer inn på storskjerm.

DEMONSTRASJON: Flere personer stormet scenen under Joe Bidens supertirsdag-tale i California. Video: Nicolai Eriksen og Øistein Norum Monsen/Dabladet. Vis mer

Hver minste framgang blir møtt med voldsom jubel.

-Resultatene kommer inn så sakte. Du blir skuffet av små ting, og du blir begeistret av små ting. Men jeg tror Bernie vil gjøre det bra jo lenger vest vi kommer. Vi har fortsatt en lang vei foran oss, sier Farley.

VANT PÅ HJEMMEBANE: Bernie Sanders ankommer scenen i Essex Junction i hjemstaten Vermont Supertirsdag. Foto: AP Photo / Matt Rourke / NTB scanpix
VANT PÅ HJEMMEBANE: Bernie Sanders ankommer scenen i Essex Junction i hjemstaten Vermont Supertirsdag. Foto: AP Photo / Matt Rourke / NTB scanpix Vis mer

- Kamp til siste slutt

Noen av tilskuerne jubler og danser, men det ser ut som de fleste biter negler.

- Det kommer til å bli en kamp helt til siste slutt. Jeg tror ikke det blir lett å vinne, men han har en god mulighet, sier Michael Freed-Thall, som også er kommet til valgvaken i den svære varemessehallen, til Dagbladet.

Da Sanders selv kom på scenen, sto jubelen i taket.

- For 31 år siden på denne dagen vant vi ordførervalget i Burlington i Vermont. Og vi vant mot alle odds. Alle sa at det ikke var mulig. Og da vi begynte presidentkampen, sa alle at det ikke var mulig, sier Sanders mens kona og resten av familien står rundt ham.

- Og i dag kan jeg si med absolutt overbevisning at vi kommer til å vinne presidentnominasjonen. Og vi kommer til å slå den farligste presidenten i dette landets historie, sier Sanders.

Han gikk på scenen før resultatene fra Texas og California var klare, men medarbeiderne hans var svært nøye med å fortelle pressen at det kom til å se langt bedre ut når stemmene herfra ble talt opp. Til sammen utgjør delegatene fra California og Texas nesten halvparten av delegatene som deles ut på supertirsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!