Dagbladets kilder:

Drama i natt: Truet med å avbryte

Bak lukkede dører foregikk et drama for å sikre studentene mer stipend. SV truet med å forlate hele kriseforhandlingene dersom de ikke ble hørt. Regjeringspartiene, Sp og Frp måtte snu.

SLO NEVEN I BORDET: Kari Elisabeth Kaski og Audun Lysbakken i SV ville heller forlate forhandlingene enn å gå med på regjeringens kriselån til studentene.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
SLO NEVEN I BORDET: Kari Elisabeth Kaski og Audun Lysbakken i SV ville heller forlate forhandlingene enn å gå med på regjeringens kriselån til studentene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Da regjeringen presenterte sitt forslag til landets tredje krisepakke, fikk permitterte studenter anledning til å ta ekstra lån gjennom Lånekassa.

Flere var rasende, og omtalte forslaget som ei «drittpakke» som bare syltet studentene ytterligere i gjeld.

Dagbladet vet at Sp og Frp tidlig i prosessen ble enig med regjeringspartiene på Stortinget om å akseptere det studentforslaget fra regjeringen.

Dermed var det i praksis flertall for å ikke endre forslaget fra regjeringen.

Truet med å gå

Da den endelige krisepakka ble presentert i dag, hadde Stortinget likevel omgjort én milliard av kriselånene til ekstra stipend til studentene.

Dette skjedde etter at SV natt til tirsdag truet med å forlate hele forhandlingen, ifølge flere kilder tett på prosessen.

Etter det Dagbladet forstår, er det første gang i forhandlingene om de tre krisepakkene at noe parti har slått neven i bordet såpass tydelig.

- Helt avgjørende for oss

Kari Elisabeth Kaski (SV) vil ikke kommentere hvor nærme SV var å forlate forhandlingene i natt.

- Dette har vært tøffe forhandlinger, og jeg vil ikke gå inn i detaljene på prosessen, vi behøver et tillitsfullt forhandlingsklima. Men en bedre pakke til studenter og forbedret bostøtte var det SV opplevde som tyngst å få gjennomslag for i forhandlingene. Og det var helt avgjørende saker for oss, sier hun.

- Ville dere forlatt bordet uten gjennomslag?

- Flere måtte ha vært med på den beslutningen, men stortingsgruppa ga meg klart oppdrag om å få på plass en mer sosial pakke med bedre inntektssikring, sier hun.

Ukjent enighet

Kari Elisabeth Kaski og partileder Audun Lysbakken satt i forhandlingene gjennom mandagskvelden og natt til tirsdag.

Sammen med MDG hadde SV tydelig lovet en kamp på studentenes vegne i forhandlingene.

Da det ble klart for SV-politikerne at det forelå et hittil ukjent enighet mellom Høyre, Venstre, KrF, Sp og Frp om å ikke omgjøre lån til stipend, satt Kaski og Lysbakken hardt mot hardt.

I klartekst betydde det stipend til permitterte studenter og økt bostøtte, presiserer kilder.

ENIGE: Stortinget er nå enige om en tredje krisepakke for norsk økonomi. Dette sier Frps nestleder Sylvi Listhaug om pakken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet TV Vis mer

Prioriteringer

Spillet var høyt.

Ettersom SV ikke var avgjørende for å danne flertall om krisepakka, risikerte partiet nå å bli stående utenfor den samlende enigheten om krisepakka som helhet. Arbeiderpartiet støttet SV i kravene.

Fra før av var både Rødt og MDG holdt utenfor.

Vurderingen SV gjorde var at de andre partiene var tjent med å sikre en bred enighet for krisepakka, og at flertallet dermed ville ofre én ekstra milliard for å unngå surmulende SV-ere i dagene som kom. En felles front utad er viktig for de største partiene på Stortinget i denne krisetida.

Verken regjeringspartiene, Sp eller Frp hadde i utgangspunktet noe imot at studentene skulle få omgjort mer lån til stipend, ifølge Dagbladets kilder.

Flere sier saken heller var et spørsmål om prioritering i krisetider, samt at de vurderte regjeringens tiltak som godt nok for studentene.

Dagpenger uaktuelt

Kilder i Frp og Sp sier partiene rett og slett hadde andre grupper over studentene på sine prioriteringslister i forhandlingene.

- Studentene sa de manglet likviditet, og det problemet mente de fem partiene at regjeringens forslag om mer lån fikset. Dermed var andre grupper viktigere, sier en kilde fra regjeringspartiene.

Opprinnelige ønsket flere i SV og Ap at permitterte studenter skulle få krav på dagpenger fra Nav. Dette har visst seg praktisk umulig å be et allerede tynnslitt Nav om å implementere, og Nav har advart politikerne på Stortinget om å legge for mange nye tiltak på etatens skuldrer akkurat nå.

Fornøyde studenter

Å gi studenter mer stipend eller lån er derfor blitt eneste brukbare verktøy i skrinet til politikerne.

Andreas Trohjell, leder for studentparlamentet i Bergen, var den som på fredag omtalte regjeringens krisepakke som ei drittpakke. Fire dager seinere er han langt mer tilfreds.

- Jeg er strålende fornøyd med at Stortinget tar grep når regjeringen ikke gjør det. Takk til partiene som har hørt på studentene, sier han til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer