Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drama i Nordsjøen

Dansk fisketråler har gått ned tross tilbud om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den danske fisketråleren «Heidi Kathrine» har gått ned i Nordsjøen etter at den havnet i havsnød ved 15.30-tida i ettermiddag.

- Vi fikk inn «Mayday mayday»-melding 15.30. Tråleren tok inn vann, og vi startet umiddelbart med å få ressurser på plass for å bistå fartøyet, forteller Joe Braseth ved hovedredningssentralen på Sola.

- Vi har full kontroll

Den omlag 80 fot store tråleren lå da mellom Troll B-platformen og Oseberg-feltet i Nordsjøen. Spesialfartøyet «Havila Troll» gjorde seg klar til å hjelpe, men 20 minutter senere fikk de ny oppkalling i fra den danske tråleren. Da forsikret de om at de hadde kontroll, og ikke ønsket bistand.

- Jeg oppfordret dem i å ta i mot tilbudet om ekstra lensepumper, som allerede var på vei ut, men de avviste dette og fastholdt at de hadde full kontroll. Da vi kalte dem opp litt over klokka 17.00 for å kontrollere at alt var OK, fikk vi ikke svar. Så fikk vi melding fra Havila Troll at tråleren var forsvunnet i fra radaren, forteller Braseth.

Hell i uhell

De tre danskene på tråleren kan prise seg lykkelige over at det knapt ett år gamle spesialfartøyet - bygget for store redningsaksjoner i tilfelle katastrofe på oljeplatformer - var i området.

Havila Troll fikk ny nødmelding fra mannskapet på tråleren klokka 18.00. Da var de i redningsflåtene, og tråleren på vei til havets bunn.

Kjøttkaker til middag

- Vi var bare omlag 2-3 nautiske mil unna, og sendte ut et av våre lettfartøyer samtidig som vi satte kursen mot havaristen. 15 minutter senere var danskene plukket opp. De var i god behold, sier førstestyrmann Øystein Høgset om bord på Havila Troll til Dagbladet.no.

Danskene ble servert gode norske kjøttkaker med ertestuing til, siden redningsaksjonen skjedde samtidig som middagen skulle serveres på spesialskipet.

Første redningsaksjon

Senere ble de plukket opp av et Sea King redningshelikopter, og fløyet til Satavanger.

- De var heldige som hadde oss i nærheten. Vi har områdeberedskapen på Troll-feltet, og er spesialisert på redningsoppdrag. Dette er den første redningsaksjonen vi har hatt siden skipet ble satt i drift for omlag et år siden, sier Høgset.

Havila Troll er 92,4 meter lang, 18 meter bred, og har en toppfart på 21 knop. Med mannskapet på 13 er det et av de mest avanserte beredskaps, - og redningsfartøy i Nordsjøen.

REDDET: Bare noen timer senere var tråleren på havets bunn. Mannskapet på beredskapsskipet Havila Troll ante uråd da tråleren forsvant på radaren. 15 minutter senere var de tre danske mannskapene plukket opp fra havet - alle i god behold. De tre danskene ble servert norske kjøttkaker og ertestuing før de ble sendt videre med helikopter til Stavanger.
REDNING: Spesialredningsfartøyet Havila Troll fikk reddet mannskapet fra tråleren. Skipet har beredskap ved Troll-feltet i Nordsjøen.
SUPERFARTØY: Havila Troll er knapt et år gammelt, og er blant de mest moderne beredskaps- og redningsfartøy i verden. Skipet skal kunne bistå under katastrofer på norske oljefelt, og har topptrente redningsmenn, samt fasiliteter til å ta seg av over 300 skipbrudne.
DRAMATISK: Dette bildet ble tatt like før den danske tråleren sank. Da hevdet mannskapet at de hadde kontroll, og avviste hjelpen de ble tilbudt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media