Drama i østerriksk grotte

Den østerrikske fjellredningstjenesten er i gang med en dramatisk redningsaksjon etter at en polsk huleforsker i dag ble alvorlig skadd.

Foto: Reuters
Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Alarmen gikk i morges, etter at en gruppe på sju polske huleforskere noen timer tidligere hadde begitt seg ned i den såkalte «Jack Daniel's-grotta» i Tennengebirge utenfor Salzburg. 

Inngangen befinner seg på den nordøstlige siden av fjellet Bleikogel og ligger på 2120 meter over havet. Den 24 år gamle mannen skal klokka to i morges ha bli truffet av store steinblokker som raste ned, slik at han pådro seg alvorlige bruddskader i hofte og bekken.

Kameratene forsøker etter beste evne å ta seg av ham. En av dem bega seg umiddelbart etter ulykka mot utgangen for å tilkalle hjelp.

Komplisert På grunn av voldsomt regnvær og ekstremt dårlig sikt i området, tok det lang tid før det kom folk til området

Mannskapene måtte gå til fots - en tur som tar minst fire timer. Avisa Österreich melder at den første gruppa på seks redningsfolk allerede er fram til huleinngangen. Det skal ha lyktes dem å etablere radiokontakt med ulykkesstedet.

I henhold til de første meldingene, skal polakken befinne seg om lag 250 meter nedenfor inngangen - en tur som under normale omstendigheter er gjort unna på to og en halv time. 

Det er imidlertid uklart, hva slags strabaser som kreves for å kunne bevege seg dit - og for å få den skadde ut igjen. 

Ytterligere 30 fjellredningsfolk og 12 huleredningsfolk skal være på vei opp til ulykkesstedet.

- Vi tar setter nå inn alle krefter, sier pressetalskvinne Maria Riedler i den østerrikske fjellredningstjenesten. Hun opplyser at det blir nødvendig å forsere mange og trange huler, for å nå fram til stedet hvor den skadde 24-åringen befinner seg.

11 dagers redningsaksjon Dramaet som nå utspiller seg, har mange paralleller med redningsaksjonen som i juni fant sted noen mil lenger sør, over grensa til Tyskland, der huleforskeren Johann Westhauser pådro seg alvorlige hodeskader mens han befant seg 1000 meter under bakken. 

Han ble brakt ut på båre etter en komplisert ekspedisjon som varte i 11 dager.

«Jack Daniel's-grotta» ble først oppdaget i 2003. 

Inngangen ligger så høyt at den som regel er dekket av snø og is året rundt.

Foto: Reuters
Foto: Reuters Vis mer