<strong>BESLAG:</strong> Det ble tatt beslag i to telefoner under rettssaken. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
BESLAG: Det ble tatt beslag i to telefoner under rettssaken. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Langfredag-skytinga

Drama i retten: Bilde på avveie

Mannen ble skutt mot. Hengt ut som tyster på sosiale medier.

Publisert
Sist oppdatert

Rettssaken mot fire personer som er tiltalt for å forsøke å drepe en mann på langfredag i år, ble brått avbrutt på tirsdag.

Forklaringen til en av de tiltale gikk mot slutten, da statsadvokat Tonje Tønder spurte om mannen hadde tatt bilder under rettsforhandlingene.

Det hun siktet til, var et bilde som var tatt av fornærmede mens han vitnet på mandag.

Bildet var påskrevet teksten «tyster» og spredt på sosiale medier. I tillegg var den samme teksten lagt på et screenshot av mannens Facebook-bilde.

Ulovlig fotografering

Vinkelen bildet er tatt fra, tydet på at noen på tiltalebenken hadde tatt bildet. Dommeren i saken har ved flere anledninger forklart at det ikke er lov til å ta bilder uten godkjenning mens retten er satt.

- Er det noen av dere som sitter i varetekt som har mobiltelefoner, spurte statsadvokaten.

- Nei, svarte de tiltalte og flere advokater i kor.

- De andre telefonene blir beslaglagt, sa statsadvokaten og rettet oppmerksomheten mot en av de tiltalte som holdt sin mobil i hånda.

- Legg fra deg telefonen, beordret statsadvokat Tønder.

<strong>TATT:</strong> Statsadvokaten tok beslag i telefonene. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
TATT: Statsadvokaten tok beslag i telefonene. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet Vis mer

Innrømmet brudd på forbud

Statsadvokaten hadde på forhånd sikret seg en beslutning fra politiadvokat Christian Hatlo, og politivaktene i salen beslagla to av de tiltaltes mobiltelefoner. Begge reagerte kraftig på at de ble fratatt telefonene og mente det var ulovlig.

Den andre tiltalte, en 18 år gammel mann som for tida ikke sitter i varetekt, innrømmet at han hadde tatt bildet, men ikke at han hadde publisert det på sosiale medier.

Forklarte seg

- Dette sier litt om hvor hardt dette miljøet er, sier statsadvokat Tonje Tønder til Dagbladet

«Saken i saken» er ikke ferdig behandlet og påtalemyndigheten ønsker å samle mer informasjon om hendelsen. Derimot har alle de tiltale nå forklart seg i retten.

To tiltalte har innrømmet å ha skutt mot bilen som en 35 år gammel mann satt i. Begge mente skuddene bare var ment for å skremme. De to andre personene på tiltalebenken har forklart at de var i området, men nekter for å ha noe med skyteepisoden å gjøre.

I går ble flere personer bortvist fra området rundt tinghuset etter å ha ropt skjellsord mot den fornærmede 35-åringen. Han valgte å forlate tingretten i Oslo for å ikke skape mer uro enn nødvendig.

Hendelsen skjedde på Mortensrud, natt til langfredag, 10. april i år. Strafferammen for drapsforsøk er 21 års fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer