Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krangel i retten

Drama: Kastet karaffel mot machete-mannen

Tilhørerne i rettssalen kastet seg til siden da tiltalte kastet vannkaraffel etter machete-mannen.

KAOS: Vitnet og tilhørere måtte kaste seg unna da en 24-år gammel mann mistet besinnelsen i tingretten og kastet en vannkaraffel mot vitneboksen. Bildet er gjengitt med tillatelse fra tiltalte og fornærmede i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
KAOS: Vitnet og tilhørere måtte kaste seg unna da en 24-år gammel mann mistet besinnelsen i tingretten og kastet en vannkaraffel mot vitneboksen. Bildet er gjengitt med tillatelse fra tiltalte og fornærmede i saken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Tirsdag startet rettssaken mot en 24 år gammel mann, som er tiltalt for grov kroppskrenkelse mot en jevnaldrende mann. Lørdag 6. juni i fjor slo 24-åringen den 22 år gamle mannen med en kniv utenfor 7-11 i Torggata i Oslo før de endte opp i et basketak på asfalten.

Alt gikk rolig for seg i retten tirsdag helt til den fornærmede i saken skulle fortelle sin versjon av hendelsesforløpet.

Tiltalte og fornærmede vekslet et blikk, og før noen rakk å reagere tok den voldstiltalte mannen tak i en full vannkaraffel og slengte den med stor kraft mot mannen som satt i vitneboksen.

- Han står og smiler til meg, skrek 24-åringen, før to arrestforvarere fikk kontroll over mannen som mistet besinnelsen.

Alarmen gikk på tinghuset i Oslo og flere politifolk kom til og fikk roet situasjonen i rom 719. Ingen ble truffet av vannkaraffelen, som ble liggende på gulvet med dataskjermer og dokumenter, men tilhørerne fikk en real vanndusj. Den tiltalte 24-åringen ble bortvist fra tinghuset i 24 timer.

MACHETE-MANNEN: 22-åringen fra Oslo ble dømt for machete-angrepet på 24-åringen på Ensjø Bingo i 2017. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
MACHETE-MANNEN: 22-åringen fra Oslo ble dømt for machete-angrepet på 24-åringen på Ensjø Bingo i 2017. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Det som skjedde der inne, er at han er ganske sur for at jeg knivstakk ham i 2017. Han har holdt det i hjertet lenge og jeg håper han kommer seg over det slik at vi kan komme overens, sier 22-åringen på gangen etter karaffelkastinga.

Machete-angrep

For å forstå bakteppet til den dramatiske hendelsen i Oslo tingrett, må vi tilbake til 4. juni i 2017.

Bevæpnet med knokejern, golfkølle, kniv og en machete stormet åtte-ni personer inn på Ensjø Bingo på Oslos østkant.

I den brutale videoen som ble spilt av under rettssaken mot angriperne, sees en person som trekker en machete opp av linningen på treningsbuksa, hever den lange jungelkniven og hogger mot en person.

Ifølge politiadvokat Christoffer Seyfarth, som hadde saken i retten i 2018, var det en konfrontasjon tidligere på dagen som utløste hendelsen i bingolokalet ved Ensjø T-banestasjon.

Mannen som ble hogd på med macheten, er den samme som på tirsdag befant seg på tiltalebenken, tiltalt for vold mot machete-mannen.

24-åringen ble alvorlig såret under hendelsen på Ensjø Bingo og fikk nesten kuttet av flere fingre. Han har i dag operert inn en bøyelig plate i håndleddet. Under angrepet ble han også stukket med en kniv i låret. I etterkant har han fått alvorlige psykiske plager etter den grove voldshendelsen.

BESLAG: Dette er macheten politiet mener ble brukt under det brutale angrepet på Ensjø Bingo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
BESLAG: Dette er macheten politiet mener ble brukt under det brutale angrepet på Ensjø Bingo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Alle de tiltalte i den såkalte Ensjø bingo-saken ble til slutt dømt til fengselsstraffer etter hendelsen, men en av de tiltalte har anket saken sin til høyesterett.

Machete-mannen, som tirsdag fikk kastet en vannkaraffel etter seg, sitter for tiden i Halden fengsel og soner en dom for å ha angrepet 24-åringen på tiltalebenken med machete.

Gjeng-tilhørighet

Saken kobles til et av de voldelige og kriminelle miljøene som har vokst fram på Tøyen og Grønland i de siste åra som har fått kallenavnet «313».

- Våren 2017 tilfløt det informasjon om at ungdommer på nedre del av Tøyen hadde begynt å selge mer narkotika i mer organiserte former. Vi fikk høre at de hadde tatt et kallenavn, fortalte politioverbetjent Jan Erik Bresil i retten under Ensjø Bingo-saken.

Han siktet da til tallet «313». Bresil jobbet i en årrekke i den nå nedlagte Gatepatruljen ved enhet sentrum av politiet i Oslo

TETT PÅ: Politioverbetjent Jan Erik Bresil jobbet nært på ungdomsmiljøene i Oslo sentrum. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
TETT PÅ: Politioverbetjent Jan Erik Bresil jobbet nært på ungdomsmiljøene i Oslo sentrum. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

«313» skal ha sitt utspring i et miljø, bestående av unge gutter, som ifølge politiet, selger narkotika på nedre Tøyen og Grønland i Oslo. «313»-miljøet skal være i konflikt med en mann i slutten av 30-åra og flere andre som lenge har hatt kontroll på narkotikasalget på og rundt Tøyen.

Politiet regner det ikke som et etablert gjengmiljø, men det er et av miljøene som følges tett, i likhet med ungdomsmiljøer andre steder i byen.

Da Dagbladet snakket med flere av de tiltalte under rettssaken svarte flere at tallet 313 har relevans til deres religion, men at det ikke har noe med en kriminell gjeng å gjøre

I dommen skriver retten følgende: Angrepet i Ensjø Bingo representerer en form for privat rettshåndhevelse som er skremmende, brutal og helt uakseptabel.

Straffet vitne

Da angrepet fant sted på Ensjø Bingo, var også en annen person til stede som ble angrepet og slått flere ganger i hodet med knyttet neve. Mannen, som er tidligere straffedømt en rekke ganger, vitnet mot angriperne i rettssaken.

I februar 2019 gikk mannen til butikken for å handle da han møtte to av gjerningspersonene fra Ensjø Bingo-angrepet.

Den ene av de dømte i saken, en 21 år gammel mann, skal da ha konfrontert mannen som vitnet i saken.

«Hvorfor vitnet du mot oss i Ensjø Bingo-saken?», ble det sagt, ifølge dommen fra Borgarting lagmannsrett.

Umiddelbart etter startet voldsutøvelsen og mannen ble slått ansiktet med knyttet neve ansiktet før han falt i bakken. Han fikk deretter fem-seks spark mot hodet mens han lå nede.

«Ved utmåling av straffen må det legges vesentlig vekt på den betydning det har for rettspleien at vitner kan forklare seg i retten uten å måtte være redde for represalier», sto det i dommen der 21-åringen ble dømt til 13 måneder i fengsel.

Voldsspiral

De ulike hendelsene kulminerte i tingretten tirsdag, der 24-åringen som var offeret for machete-angrepet, nå altså fant seg på motsatt side av bordet.

24-åringen erkjente straffskyld for forholdet. I retten kom det fram at han har slitt med nattesøvn og angst etter hendelsen på Ensjø Bingo.

Den tiltalte forklarte han at han følte seg truet da han møtte den dømte machete-mannen utenfor 7-11 i Torggata i sentrum av Oslo i fjor, og at han hadde med seg kniv fordi han tidligere hadde mottatt trusler.

Da fornærmede fikk spørsmål fra tiltaltes forsvarer Benedicte Jamth om hva han tenker om de problemene hennes klient har hatt etter machete-angrepet, var svaret fra machete-mannen følgende:

BLE LIGGENDE: Vannkaraffelen ble liggende på gulvet etter episoden i rettssalen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
BLE LIGGENDE: Vannkaraffelen ble liggende på gulvet etter episoden i rettssalen. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

- Det har ikke noe med meg å gjøre, sa han, og så bort på tiltalte.

Og da fløy vannkaraffelen gjennom rom 719 i tingretten.

Etter hendelsen svarte machete-mannen på spørsmål fra Dagbladet.

- Dette er jo en voldsspiral. Dette er hevn på hevn på hevn …

- Ja, men sånn er det i gatene, sier machete-mannen, før han ble ført videre av arrestforvarerne som tok han med for å sone de resterende tre åra av fengselsstraffen sin.