Drama til siste slutt

Lanseringen av Anniken Huitfeldt som nestleder avslørte i går kveld en total splittelse på Ap's landsmøte. Mange følte seg utsatt for «kuppforsøk» og skittent spill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Dagbladet gikk i trykken seint i går kveld, var det ennå ikke klart om Arbeiderpartiet skal ha én eller to nestledere.

At valgkomiteen skulle være enige om Anniken Huitfeldt som ny nestleder, vakte i går kveld betydelig harme i deler av landsmøtesalen.

Kupp

Dagbladet vet at flere i valgkomiteen følte at man ikke var ferdig med prosessen da det ble gjort klart at valgkomiteen var enig.

Gerd-Liv Valla uttalte til flere medier i går at valgkomiteen kommer til å legge fram en enstemmig innstilling.

Dette skapte sterke reaksjoner i deler av landsmøtesalen, både fordi Anniken Huitfeldt ikke regnes som en samlende kandidat og fordi flere av valgkomiteens medlemmer skal ha gått til sine fylkeslag og sagt at enighet egentlig ikke var oppnådd.

Dette ble nærmest oppfattet som et kuppforsøk for å sikre Anniken Huitfeldt nestledervervet.

Strid

Og mye tyder på at det angivelige presset fra valgkomiteen har virket mot sin hensikt.

Østfold Ap la i går fram forslag om at det bare skal være én nestleder, ikke to som i dag.

Dagens nestleder Hill-Marta Solberg kommer til å fortsette, og får forslaget flertall, er det ikke lenger noe plass til Anniken Huitfeldt. Ut over dagen i går viste det seg at Østfolds forslag sanket mer støtte enn forventet. Samtidig lå det an til at alle som ikke ønsker Huitfeldt, ville hoppe på forslaget om å kutte vekk nestlederposten som var tiltenkt den tidligere AUF-lederen.

Karita

Valgkomiteens måte å håndtere nestlederdramaet skapte i går kveld også stor harme blant tilhengerne til Karita Bekkemellem Orheim.

De føler seg utsatt for et skittent spill dersom det er slik at valgkomiteen har gått ut med en enighet om Huitfeldt som egentlig ikke var reell. Derfor skal Bekkemellem Orheim ha bestemt seg for å stå løpet ut dersom utfallet blir at Ap skal ha to nestledere.

I så fall kan det bli kampvotering mellom henne og Huitfeldt.

- Jeg har en magefølelse på hva jeg skal gjøre videre, men det eneste jeg vil si nå er at fylkeslaget mitt opprettholder mitt kandidatur, sa Bekkemellem Orheim før utfallet var klart.

Passiv

Partiledelsen med Jens Stoltenberg og partisekretær Martin Kolberg i spissen forholdt seg i går tilsynelatende passive i denne striden. Dette var en strek i regninga for tilhengerne av Anniken Huitfeldt, som hadde satset på at partiledelsen skulle si klart ifra at de ønsket fortsatt to nestledere.

Mange delegater uttrykte i går kveld skuffelse over at ledelsen ikke har gitt klart signal om hvilken løsning de ønsker.

TAPTE: </B> Anniken Huitfeldt (t.v.) var nestlederkandidat i et døgn. I natt gikk hun og hennes forkjemper AUF-leder Gry Larsen på et knusende nederlag på AP's landsmøte.