Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dramaet er komplett: KrFs landsstyre har ikke tillit til Sylvi Listhaug

Knut Arild Hareide ber Erna Solberg ta grep.

IKKE TILLIT: KrF har hatt møter om mistillitsforslaget. Landsstyret har ikke tillit til Sylvi Listhaug. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): KrFs landsstyre har ikke tillit til Sylvi Listhaug.

Det er klart etter partiet i dag avholdt et ekstraordinært landsstyremøte og bekreftet av partileder Knut Arild Hareide etter møtet.

Hareide var tydelig da han møtte pressen etter det nesten fem timer lange møtet: Det er nå opp til Erna Solberg om hun vil kvitte seg med Listhaug eller stille kabinettsspørsmål i morgen og dermed risikere å miste regjeringsmakten.

- KrFs landsstyre har gitt tydelige råd til partiets stortingsgruppe i denne krevende saken. Og KrFs landsstyre har uttrykket at de ikke har tillit til den sittende justisministeren. Og de ber Erna Solberg om å ta grep, så vi unngår å få en mistillitssituasjon i Stortinget i morgen, sier Hareide i en kort uttalelse.

Hva skjer nå?

Dersom KrF stemmer for Rødts mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug i morgen, er Listhaug ferdig som justisminister.

Statsminister Erna Solberg har i forkant av møtene varslet KrF-leder Knut Arild Hareide om at hele regjeringen vil gå av dersom KrF stiller seg bak forslaget sammen med resten av opposisjonen.

Kilder nær KrF har fortalte Dagbladet at de ikke tror KrF er villig til å felle regjeringen over Sylvi Listhaug, men det kan altså skje i morgen.

- Av hensyn til landet må vi komme oss videre. Det er opp til Erna å redegjøre for konsekvensene. Det vil hun gjøre i Stortinget i morgen, er Siv Jensens korte kommentar til Dagbladet etter Hareides redegjørelse.

IKKE TILLIT: Knut Arild Hareide fortalte i dag at KrFs landstyre ikke har tillit til Sylvi Listhaug. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
IKKE TILLIT: Knut Arild Hareide fortalte i dag at KrFs landstyre ikke har tillit til Sylvi Listhaug. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Tilgivelse

Det var en knallhard Knut Arild Hareide som inntok talerstolen da landsstyremøtet skulle åpnes tidligere i dag.

- Det må være rom for å få tilgivelse for feiltrinn, men er tilgivelse det samme som tillit? Jeg har tilgitt Sylvi Listhaug, men har vi tillit til henne som justisminister? Det er spørsmålet vi må stille oss, sier Knut Arild Hareide til landsstyret før møtet.

Tre fraksjoner

Det var ventet at KrFs landsstyre var delt i tre fraksjoner, hvor bare den ene var tydelig for å kaste Listhaug, selv om det kan velte regjeringen.

- Problemet er at justisministeren som har skapt denne krisa, etter å ha vært unnværende i seks dager, måtte ha fire forsøk på å komme med en unnskyldning i Stortinget, sa Hareide videre før møtet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!