Drapet i Narvik:

Dramaet i bilen: - Han trakk en kniv og slo nærmest vilt rundt seg

På Skjombrua i Narvik eskalerte krangelen og sjåføren bråbremset. Da trakk den drapssiktede 23-åringen fram en kniv, og slo vilt rundt seg, har han selv forklart.

KRASJET: Politiet fikk først melding om et trafikkuhell klokka 17.40 tirsdag. Det viste seg å være mer alvorlig enn som så. To menn ble funnet knivstukket, den ene døde av skadene, mens den andre ble sendt til sykehus. Onsdag ble en 23-åring siktet for drap. Foto: Rune Dahl
KRASJET: Politiet fikk først melding om et trafikkuhell klokka 17.40 tirsdag. Det viste seg å være mer alvorlig enn som så. To menn ble funnet knivstukket, den ene døde av skadene, mens den andre ble sendt til sykehus. Onsdag ble en 23-åring siktet for drap. Foto: Rune DahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NARVIK (Dagbladet): En 23 år gammel mann fra Ballangen erkjente seg i går skyldig i drap av en 21 år gammel mann fra Østlandet og forsøk på drap av en 20 år gammel mann.

Siktede har forklart at dramaet startet hjemme hos ham selv i Ballangen, tirsdag ettermiddag. Her har 23-åringen bodd alene i en kjellerleilighet, får Dagbladet opplyst. Han er arbeidsledig og har fått støtte fra NAV.

- Min klient forteller at han ble oppsøkt av de to mennene, og at de var uenige om noe, sier 23-åringens forsvarer, advokat Egil Malm til Dagbladet.

- Eskalerte i bilen

Etter noe diskusjon ble 23-åringen med de to andre i en bil, som kjørte i retning Narvik. Drapssiktede satt i passasjersetet, ifølge Malm.

I bilen fortsatte diskusjonen, ifølge siktedes forklaring - og etterhvert eskalerte det.

- Det var ganske steile fronter, sier Malm.

ÅSTED: Skjombrua ligger på E6, om lag 15 kilometer fra Narvik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅSTED: Skjombrua ligger på E6, om lag 15 kilometer fra Narvik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Så stoppet bilen ganske brått ved Skjombrua. Der er det mørkt og grisgrendt. Det er lite folk der, fortsetter forsvareren, som forteller at klienten har sagt at han da ble veldig redd.

- Han ble mer redd enn han hadde vært under hele reisen, og da trakk han en kniv og slo nærmest vilt rundt seg - i affekt, sier Malm.

ÅSTED: Skjombrua ligger langs E6, om lag 15 kilometer fra Narvik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ÅSTED: Skjombrua ligger langs E6, om lag 15 kilometer fra Narvik. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dagbladet var i går på åstedet, og kunne se tydelige tegn etter dramaet. Over et større området ved enden av Skjombrua, var det fortsatt blodspor.

- Pakket mat og klær

Da de første meldingene nådde politiet tirsdag kveld, trodde man det dreide seg om en bilulukke. Men ved enden av Skjombrua ble det snart oppdaget to personer med alvorlige stikkskader. Den ene mannen ble erklært død på stedet. Den andre ble sendt til sykehus. Samtidig ble en antatt gjerningsperson etterlyst.

23-åringen har gitt forsvareren en forklaring om hvorfor han stakk fra stedet.

FORSVARER: Advokaten til siktede, Egil Malm. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARER: Advokaten til siktede, Egil Malm. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Da det kom andre folk til stedet for å hjelpe til, ble min klient oppmerksom på en bil som stod og gikk på tomgang. Han tok denne bilen, snudde den og kjørte tilbake til Ballangen, hvor han hentet matvarer og klær. Han planla å dra for å forsvinne, sier Malm.

Dagbladet har snakket med mannen som eide bilen som ble fråstjålet.

- Personer på stedet observerte en mann som satte seg inn i bilen min, men de kunne jo ikke vite om han var den rette eieren. Men de reagerte på at vedkommende hadde rygget og krasjet i autovernet før han kjørte av gårde i motsatt retning, sier Stein Aasheim (63).

Brast i gråt

Klokka 21.00 tirsdag kveld kom imidlertid 23-åringen gående til fots til politistasjonen i Narvik, og meldte seg selv.

- Han hadde ombestemt seg, forteller Malm.

I Ballangen er innbyggerne preget av hendelsen.

- Det er vanskelig å forstå at dette har skjedd. Jeg har opplevd ham som en humørspreder, sier en nabo av siktede til Dagbladet.

Under gårsdagens fengslingsmøte i tingretten brast den 23 år gamle mannen ut i gråt da siktelsen ble lest opp. Her framkom det også at han har vist politiet en kniv de antar ble brukt til drapet og drapsforsøket.

Politiadvokat Torgeir Kvitvik vil ikke kommentere det advokat Malm sier er klientens forklaring om krangelen som oppstod i forkant av knivstikkingen. På en pressekonferanse i går sa politiet at det var «viss relasjon» mellom de tre. De uttalte også at politiet mener knivbruken skjedde inne i bilen før den stoppet.

Avstanden mellom Ballangen og Narvik er om lag fem mil, og bilen kjørte av veien på E6 like ved Skjombrua, om lag 15 kilometer fra Narvik.

Studenter

Både den skadde og avdøde var studenter ved ingeniørutdanningen ved Universitetet i Tromsøs avdeling i Narvik, ifølge NRK. Dekan Bjørn Solvang ved skolen forteller at det var en tung beskjed å få.

- Det var med stor sorg vi fikk budskapet om at en av våre studenter hadde gått bort under dramatiske omstendigheter, og at en annen av våre studenter hadde blitt skadet i den samme hendelsen, sier han til NRK.