Dramaet i Middelhavet kan sende Carola (31) i fengsel

Skipskapteinen plukket opp 53 migranter fra en liten gummibåt. Så havnet hun på kant med italienske myndigheter.

KAPTEIN: Med en gang Carola Rackete tok seg i land på øya Lampeduse i Italia natt til lørdag, ble hun pågrepet av italienske myndigheter. Hun viste ingen motstand under pågripelsen. Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane
KAPTEIN: Med en gang Carola Rackete tok seg i land på øya Lampeduse i Italia natt til lørdag, ble hun pågrepet av italienske myndigheter. Hun viste ingen motstand under pågripelsen. Foto: REUTERS/Guglielmo MangiapaneVis mer

For to uker siden startet dramaet i langs kysten av Libya i Nord-Afrika.

Carola Rackete (31), kaptein på båten «Sea Watch 3», som tilhører en frivillig tysk organisasjon, risikerer nå fengsel for den dramatiske situasjonen som har utspilt seg i Middelhavet siden.

PATRULJE: «Sea Watch 3» ble fysisk hindret av italienske kystvaktskip til å ta seg inn i italiensk farvann. Foto: ANSA/Matteo Guidelli via AP/NTB Scanpix
PATRULJE: «Sea Watch 3» ble fysisk hindret av italienske kystvaktskip til å ta seg inn i italiensk farvann. Foto: ANSA/Matteo Guidelli via AP/NTB Scanpix Vis mer

Klokka 09.53 på morgenen 12. juni oppdaget et fly fra et redningsselskap en gummibåt på vei nordover utenfor kysten av Libya. Den 50 meter lange «Sea Watch 3»-skipet satte umiddelbart kursen mot området. Der plukket de opp 52 afrikanske migranter fra gummibåten, som da skal ha vært i ferd med å synke.

- Kan ikke tvinge dem tilbake

Bråket begynte umiddelbart. Allerede dagen etter kom kravene fra libyske myndigheter om at de 52 migrantene måtte settes i land igjen i Tripoli. Det nektet mannskapet på skipet å gjøre.

- Menneskene om bord flykter et land i krig. Jeg som kaptein på et skip under EU-flagg, kan ikke ha ansvaret for å tvinge dem tilbake dit, svarte kaptein Carola Rackete i en e-post til den libyske marinen.

Hun argumenterte videre for at migrantene ville havne i leirer om de ble ført tilbake.

I stedet satte Carola Rackete og «Sea Watch» kursen nordover med migrantene om bord. De ble liggende i internasjonalt farvann og ventet på en invitasjon fra italienske myndigheter eller et annet EU-land for å få lov til å gå i land.

REDDET: 13 av migrantene på skipet ble fraktet til land i Italia på grunn av deres dårlige forfatning. Foto: Till Egen/Sea-Watch.org via AP/NTB Scanpix
REDDET: 13 av migrantene på skipet ble fraktet til land i Italia på grunn av deres dårlige forfatning. Foto: Till Egen/Sea-Watch.org via AP/NTB Scanpix Vis mer

Dårlig forfatning

Denne invitasjonen til å legge til kai i Italia kom aldri, og da startet virkelig bråket. Kaptein Rackete satte da kurs mot den søritalienske øya Lampedusa, kjent for å ha tatt imot mange tusen av flyktningene som kom under flyktningkrisa i Middelhavet i 2015 og som siden også har vært europeisk mål for mange andre båtflyktninger fra Afrika og Midtøsten siden.

Italienske myndigheter tok inn 13 av migrantene som skal ha vært i dårligst helsemessig forfatning, men nektet båten å gå i land på Lampedusa før andre EU-land hadde garantert å ta imot migrantene.

NEKTET Å GI SEG: Carola Rackete ga seg ikke i duellen mot italienske myndigheter. Nå er hun pågrepet. Her avbildet på brua på «Sea Watch 3». Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NEKTET Å GI SEG: Carola Rackete ga seg ikke i duellen mot italienske myndigheter. Nå er hun pågrepet. Her avbildet på brua på «Sea Watch 3». Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

De garantiene kom, og både Finland, Frankrike, Tyskland, Luxemburg og Portugal sa seg enig i å ta imot de 40 gjenværende på skipet. Men det ble ennå ikke klart når skipet kunne gå i land, skriver Deutsche Welle.

- Blir verre og verre

Samtidig som den ekstreme hetebølgen slo inn over Europa, sto fortsatt «Sea Watch 3» igjen i åpent farvann med de 40 migrantene om bord. Skipet erklærte krisetilstand, men fikk fortsatt ikke lov å ta seg mot land i Italia.

På torsdag tok imidlertid kaptein Rackete en avgjørelse. Hun tok seg inn i italiensk farvann, og fikk påpakning av både kystvakt og tollmyndigheter.

- Situasjonen på skipet er ekstremt anspent. Den blir bare verre og verre, fortalte hun journalister på videolink fredag.

I ly av nattemørket natt til lørdag seilte hun imidlertid inn i havna i Lampedusa og la til kai 17 dager etter at migrantene hadde blitt plukket opp.

HOLDES: Migrantene sitter fortsatt igjen på skipet. Foto: Anaelle LE BOUEDEC / AFP / NTB Scanpix
HOLDES: Migrantene sitter fortsatt igjen på skipet. Foto: Anaelle LE BOUEDEC / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg har besluttet å ta meg inn i havna på egen hånd, sa hun i en video postet på organisasjonens Twitter-konto.

Pågrepet på stedet

Der sto store politistyrker og ventet, og TV-bildene fra stedet viser at kaptein Carola Rackete ble fraktet vekk fra skipet av uniformerte tjenestefolk. Ifølge den statlige kringkasteren RAI ble hun arrestert for å ha nektet å adlyde ordre fra et militært fartøy. Ifølge kanalen har det er strafferamme på ti års fengsel, skriver Reuters.

FRAKTET VEKK: Carola Rackete ankom politihuset på Lampedusa med et smil tidligere lørdag. Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane/NTB Scanpix
FRAKTET VEKK: Carola Rackete ankom politihuset på Lampedusa med et smil tidligere lørdag. Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane/NTB Scanpix Vis mer

Rackete er allerede under etterforskning i Italia for å ha brutt loven som forbyr private redningsskip i Middelhavet. Italias innenriksminister, lederen av ytre høyre-partier Legia, har også uttalt at hun vil bli siktet for å ha bistått menneskesmuglere.

Samtidig sitter de 40 migrantene fortsatt igjen på skipet. Salvini opplyser at han vil ha klarhet i en rekke spørsmål før han tillater dem å forlate skipet, skriver BBC.

- Vi er stolte av vår kaptein. Hun gjorde akkurat det rette ved å opprettholde reglene til sjøs og bringe folk i sikkerhet, sier Sea Watch-talsmann Johannes Bayer.