Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KNM «Helge Ingstad»

Dramaet på KNM «Helge Ingstad»: - Måtte slutte å rope for å svelge unna sjøvann

Kokkelærling Pål André Gustavson (21) forteller om den livsfarlige situasjonen på KNM «Helge Ingstad» da fregatten kolliderte.

I LIVSFARE: Besetningen som sov i lugaren på styrbord side på fregatten KNM «Helge Ingstad» opplevde at de var i livsfare i løpet av sekunder da fregatten kolliderte med et tankskip. Foto: NTB Scanpix
I LIVSFARE: Besetningen som sov i lugaren på styrbord side på fregatten KNM «Helge Ingstad» opplevde at de var i livsfare i løpet av sekunder da fregatten kolliderte med et tankskip. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pål André Gustavson (21) var om bord på «KNM Ingstad» hvor han tjenestegjorde som kokkelærling.

I et intervju med TV 2 forteller han om det som skjedde ulykkesnatten.

Gustavsen sov i en av lugarene på styrbord side da fregatten kolliderte med tankskipet Sola TS.

SAMMENSTØT: Masseevakuering etter kollisjonen mellom fregatten KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS i Hjeltefjorden, nord for Sture-terminalen i Øygarden kommune i Hordaland. Video: Redningssentralen Vis mer

- Skroget blir revet bort på lugaren, og det kommer inn et veldig skarpt lys og masse vann strømmer inn. Instinktivt roper jeg «flooding», slik vi har blitt lært opp til. Jeg roper flere ganger og hører ordet «flooding» sprer seg i lugaren til andre lugarer. Så må jeg må slutte å rope for å svelge unna sjøvann, sier han.

Revet bort

I løpet av få sekunder er hele gangen over dem på styrbord side revet bort. Gustavsen og de andre prøver å klatre ut av lugaren. Plutselig er sjøen bare en halv meter unna dem.

- Så merker jeg en intens lukt av drivstoff, saltvann, isolasjon og brente elektriske kabler. Den lukten husker jeg godt, sier han.

Kabler som gnistrer henger overalt rundt dem. Gustavsen forteller til kanalen at han forstår at de befinner seg i en livstruende situasjon.

Gustavsen og de andre forsøker å komme seg ut av skipet. På et tidspunkt står Gustavsen med vann til knærne.

Trygge noen sekunder til

Han legger merke til en kabel som henger et par centimenter fra vannet.

- Vi så etter noe vi kunne dytte bort kabelen med, men fant ikke noe. Så han ene tok avgjørelsen at han måtte ta tak i kabelen og feste den slik at den treffer sjøen på utsiden av skroget. Da kortslutter den, og vi skjønner at vi er trygge noen sekunder til, sier Gustavson.

Tilslutt klarer soldatene å klatre opp på det skadde skroget og på innsiden av fartøyet. De finner veien til havaristasjonen.

Gustavson anslår at det tok opp mot fire minutter fra de hørte smellet, til de kunne rapportere seg på havaristasjonen. Her får de melding om at det er kontroll på hele besetningen.

- Glad vi ikke mistet noen

Å ta vare på besetningen og sikre skipet slik at det kan berges, var hovedprioriteringene til Sjøforsvaret etter sammenstøtet mellom KNM «Helge Ingstad» og tankskipet Sola TS i Øygarden i Hordaland natt til torsdag 8. november.

Åtte personer fikk lettere skader. To måtte på sykehus og to til legevakt.

- Jeg er svært glad for at vi ikke mistet noen i dette sammenstøtet, og for at ingen er alvorlig skadet, sa sjef Sjøforsvaret, kontreadmiral Nils-Andreas Stensønes, under en pressekonferanse etter ulykken.

Stensønes benyttet også anledningen til å rose mannskapet for at evakueringen gikk raskt og at situasjonen ble håndtert svært godt om bord. Det er opprettet et mottakssenter på Haakonsvern for personellet med et støttelag bestående av blant annet leger og psykologer. Det er også opprettet en pårørendetelefon og et pårørendesenter.

«Hei pappa. Vi har kollidert»

Sist en norsk fregatt havarerte var KNM «Oslo» i 1994. Da var Lars Magnus Torp om bord, som kapteinløytnant og nestkommanderende. Han ble hardt skadet i ulykka. Torsdag morgen forrige uke våknet han opp til en telefon fra sin datter, Thea Marie (22). Siden i høst har hun vært om bord KNM «Helge Ingstad.»

Han forteller at hun sa «Hei pappa. Vi har kollidert, jeg er ok. Nå kan jeg ikke snakke mer, vi skal evakuere».

Det var Østlands-Posten som omtalte saken først.

- Kollisjonen, den hadde jeg takla, men da hun sa at de skulle evakuere, da skjønte jeg at det var alvorlig, sier Torp til Dagbladet.

Fullt av vann

Torp forteller at han kom seg opp av senga og løp ned for å skru på både TV og datamaskin.

- Jeg tok fri fra jobben den dagen for å følge med. Så fikk jeg en ny telefon utpå ettermiddagen. Da ramset hun opp alt som har skjedd.

Thea Marie, som har tjenestegjort i Nord-Norge, tatt marinens befalsskole, og avtjent førstegangstjenesten, har fortalt sin far om den dramatiske hendelsen. Hun lå på styrbordsiden, der det smalt.

- Som hun sier selv; køyene lå hulter i bulter, det var kaotisk, hun kom seg ikke ut døra og det var fullt av vann, forteller hennes far.

UNDER VANN: Fregatten «KNM Helge Ingstad» synker mer og mer under vann. Video: Kystverket Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!