Vinter-OL 1994

Dramaet som holdt på å stoppe Lillehammer-OL

Gjenstridig ordfører ga blaffen i forbud fra kulturministeren i regjeringen Syse. - I dag er det bare ett sted i Norge som kan bli OL-arrangør, sier Erik S. Winther (75).

DET GLEMTE DRAMAET: Stor stemning i Kvitfjell under Super G for menn 17. februar 1994. Da hadde krigen mellom regjeringen og den gjenstridige ordføreren i Ringebu gått inn i våpenhvile om den omstridte alpinløypa. Foto: Jan Greve, NTB Scanpix.
DET GLEMTE DRAMAET: Stor stemning i Kvitfjell under Super G for menn 17. februar 1994. Da hadde krigen mellom regjeringen og den gjenstridige ordføreren i Ringebu gått inn i våpenhvile om den omstridte alpinløypa. Foto: Jan Greve, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ett eneste vinter-OL i fredstid er ikke arrangert der det ble tildelt - i Denver i USA i 1976.

Det samme kunne ha skjedd med Lillehammer-OL i 1994. Her er den nesten glemte historien om rabalderet i Syse-regjeringen og på Stortinget og om ordføreren som blankt trosset en ordre fra KrFs kulturminister Eleonore Bjartveit.

En som ikke har glemt dramatikken er daværende Ap-ordfører Erik S. Winther (75) i Ringebu - hjemkommune til den da så omdiskuterte utforløypa i Kvitfjell.

Winther brukte ikke bare store bokstaver når han pratet. Han satte handling bak ordene, og er like sikker på at han gjorde rett i å gi blaffen i kulturministerens og regjeringens ordre nå snart 30 år etterpå.

Han er også klar på hva han mener om et nytt vinter-OL i Norge.

- Oslo eneste realistiske

- Oslo er det eneste realistiske stedet både anleggsmessig, transportmessig og for innkvartering, med alpint i eksisterende anlegg som Hafjell og Kvitfjell. Tromsø var og er helt urealistisk. Innkvartere kinesere og gjester fra hele verden i hurtigruteskip til kai ? Glem det, sier gammelordføreren og den seinere energidirektøren til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer