Ekstrem utfordring:

Dramatikk på dypt vann

Midt ute i Oslofjorden skjedde det noe som fikk Knut Ivan Rasmussen (44) til å tvile på det han hadde startet på.

ÅRETS SOMMERFERIE: Knut Ivan Rasmussen bruker store deler av ferien på en spinnvill utfordring. Her sammen med Are Sorkmo som var kaptein på følgebåten noen dager. Foto: Privat
ÅRETS SOMMERFERIE: Knut Ivan Rasmussen bruker store deler av ferien på en spinnvill utfordring. Her sammen med Are Sorkmo som var kaptein på følgebåten noen dager. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Knut Ivan Rasmussen (44) har alltid søkt etter ekstreme opplevelser - og aller helst i vann.

I 2008 svømte han fra Oslo til Åsgårdstrand med en betennelse i den ene armen.

Seks år seinere svømte han fra samme sted til Verdens ende på Tjøme med friske armer.

Hans pågående prosjekt er imidlertid på et helt annet nivå: I løpet av en drøy måned skal han svømme 70 mil, fra Oslo til Bergen.

Kjempet mot sterk strøm

Ifølge Bergens Tidende vil han i så fall være den første i historien til å ha svømt den distansen. NRK omtalte denne saken først.

Når Dagbladet ringer mandag ettermiddag, er han fremdeles ved godt mot.

- Stort sett har det gått veldig bra. På vei ut av Oslofjorden var det veldig vanskelig å takle strømmen, men det går bedre nå, forteller han til Dagbladet.

Rasmussen forteller at strømningene var så kraftige at han tvilte på om han skulle klare å komme seg helt til Bergen. Men etter eget utsagn er han så sta at han ikke vil gi seg med mindre han absolutt må.

HVILER: Knut Ivan Rasmussen tar seg en hvil på følgebåten. Foto: Privat
HVILER: Knut Ivan Rasmussen tar seg en hvil på følgebåten. Foto: Privat Vis mer

Mandag hadde han nådd Kvitsøy i Rogaland, der han tok seg en velfortjent pause før han fortsatte videre på den tøffe utfordringen.

Mental påkjenning

Til daglig er Rasmussen psykolog ved en privat klinikk i Oslo. Han mener det er mange psykiske momenter som setter den ambisiøse turen på prøve.

- Du får kjørt deg på så mange plan. Først og fremst handler det om at du må holde motet oppe selv om det er lenge igjen. Du ender også opp i mange ulike situasjoner som du må forholde deg til, noe som kan være krevende, sier han.

Rasmussen forlot brygga i Oslo 1. juli. Om alt går etter planen, ankommer han Bergen i midten av august.

Han forklarer at optimismen så langt har vært svært varierende, men at han prøver å sette pris på selve opplevelsen.

- Jeg skal innrømme at jeg ikke bare nyter livet på vannet. Det er en utrolig tøff påkjenning iblant. Samtidig har jeg noen fine øyeblikk i «flytsonen», sier han, og utdyper:

- Jeg har en plan over hvor langt jeg bør komme hver dag. Når det går saktere enn planlagt - i tillegg til at man blir mer sliten enn forventet - koster det mye. Det er mye slit å ligge i vannet time etter time, særlig når du tenker at det du utretter ikke er godt nok.

KOSTBAR VERDENSREKORD: Tore Våge satte nylig verdensrekord i døds, det gikk likevel ikke helt smertefritt. Video: Tore Våge via Instagram. Vis mer

- Gjøre helt vanlige ting

Rasmussen setter pris på at han kan leve «i en boble» over lengre tid.

- Hva er det første du skal gjøre når du kommer fram til Bergen og får fast grunn under beina igjen?

- Jeg gleder meg mest til å gjøre helt vanlige ting. Kjøpe en kaffe, gå gatelangs, barbere meg. Jeg skal også gå Fløyen.

PÅ BØLJAN BLÅ: Knut Ivan Rasmussen kan logge mange timer i vannet den siste måneden. Foto: Privat
PÅ BØLJAN BLÅ: Knut Ivan Rasmussen kan logge mange timer i vannet den siste måneden. Foto: Privat Vis mer

Eventyreren sier han helst ikke vil bruke tid og krefter på å tenke over hva han savner med livet på land. Det kan i verste fall ødelegge opplevelsen på vannet, mener han.

- Jeg prøver heller å tenke på at jeg gjør noe som er ganske spesielt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer