Dramatisk arrestasjon av krigsforbrytere i Bosnia

SARAJEVO (NTB-Reuter-AP): Et tjuetalls maskerte nederlandske kommandosoldater greide å utnytte overraskelsesmomentet da de natt til i dag arresterte to bosniske kroater tiltalt for krigsforbrytelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ene skjøt mot soldatene som ville pågripe ham og ble truffet av tre kuler. Han ble alvorlig skadd, og er innlagt på sykehus i Bosnia. Ingen av de nederlandske soldatene ble truffet. Den andre ble straks transportert til Haag og fengslet ved FNs krigsforbryterdomstol.

Arrestasjonen er den andre utført av spesialtrente NATO-soldater i år. Den minnet om aksjonen i juli, da britiske elitesoldater aksjonerte mot to bosniske serbere. En av serberne ble drept i en skuddveksling, mens den andre ble fløyet til Haag.

Protest

Dagens aksjon kommer etter at hovedaktor ved krigsforbryterdomstolen kritiserte Frankrike for ikke å foreta seg noe for å pågripe ettersøkte krigsforbrytere i sin sektor i Bosnia. Ledelsen ved krigsforbryterdomstolen mener at NATO-landene har en klar forpliktelse til å pågripe personer ettersøkt av FN-domstolen.

En kroatisk radiostasjon oppfordret etter arrestasjonen folk til å vise sin avsky mot NATO. Ca. 300 kroater trosset vinterkulda og demonstrerte mot arrestasjonen, mens NATO-helikoptere overvåket det hele fra lufta.

Massakre

De to arresterte, Vlatko Kupreskic og Anto Furundzija, er tiltalt for drap, tortur, voldtekt og overlagte angrep på sivile under konflikten mellom bosniske kroater og muslimer i 1993.

Kupreskic er sammen med to brødre og fire andre som allerede sitter fengslet, tiltalt for drap på sivile muslimer i området rundt byen Vitez i det sentrale Bosnia. Det verste enkelttilfellet er massakren på 103 mennesker, blant dem 33 kvinner og barn, i landsbyen Ahmici i april 1993.

Massakren ble oppdaget av den britiske obersten Bob Stewart og hans menn, som ble beskutt da de ville fjerne forkullede likrester fra utbrente hus. Flere britiske offiserer har vitnet under saken mot den kroatiske kommandanten Tihomir Blaskic som i disse dager sitter på tiltalebenken i Haag, tiltalt for å ha planlagt kroatenes etniske rensing.

Advarsel

NATOs generalsekretær Javier Solana sa i en kommentar fra Brussel torsdag at arrestasjonen av de to må ses som en advarsel til andre ettersøkte krigsforbrytere som ennå er på frifot.

- Denne aksjonen ble gjennomført i overensstemmelse med SFORs mandat, som sier at styrken kan pågripe slike personer når de påtreffes i tjeneste, sa Solana.

Men uttalelsen rimer ikke helt med omstendighetene. De nederlandske soldatene ble ifølge den nederlandske forsvarsministeren fløyet inn fra Nederland spesielt for denne operasjonen, og det var altså ikke snakk om regulære SFOR-soldater i tjeneste.

De store fiskene blant de ettersøkte krigsforbryterne går fremdeles fritt omkring. De bosniske serberlederne Radovan Karadzic og Ratko Mladic er de mest kjente.

FN-domstolen i Haag har til nå tatt ut offentlig tiltale mot 78 personer. Alle de tre muslimene på listen er utlevert. Det samme er de fleste kroatene, mens rundt 50 serbere ennå ikke er arrestert.

PATRULJERER:Amerikanske NATO-soldater sikrer området der de to ettersøkte kroatene ble arrestert natt til torsdag.