Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dramatisk bombe- rapport

Forsker Ove Dullum ved Forsvarets forskningsinstitutt mener en bilbombe utenfor en ny amerikanske ambassaden på Huseby vil skade og drepe langt flere enn det man regnet med da flyttingen ble vedtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskeren slakter nå rapporten om flyttingen av den amerikanske ambassaden som Det Norske Veritas har laget, det skriver nyhetsmagasinet MEMO. I rapporten står det at man må regne med en bilbombe hvert tiende år eller sjeldnere, men at en slik bombe ikke vil gjøre så stor skade.

Store ødeleggelser

Veritas har regnet med at en bombe på ett tonn TNT med splinter sannsynligvis ikke vil treffe en person og medføre død er svært lav. Det mener ikke FFI-forsker Ove Dullum.

«En bilbombe på ett tonn, tilsatt splinter, vil gi store ødeleggelser i et område på ca. 10 dekar, det vil si innenfor en radius på ca. 50 meter. Alle som oppholder seg utendørs innenfor denne avstanden vil trolig bli drept eller skadet».

Det skriver han i et brev til Aksjon Vern Husebyskogen.

Dullum ønsker ikke å kommentere dette brevet overfor Dagbladet.

-  FFI har bestemt seg for at de ikke skal si noe mer om denne saken, sier han til Dagbladet.

Sjokkert

 ØNSKER IKKE NY NABO:  Aksjonsleder Margrethe Geelmuyden (i grønn jakke) mener kommentarene fra FFI viser at farene ved å flytte den amerikanske ambassaden nær boligområdet på Huseby er for store. Arkivfoto: Truls Brekke
ØNSKER IKKE NY NABO: Aksjonsleder Margrethe Geelmuyden (i grønn jakke) mener kommentarene fra FFI viser at farene ved å flytte den amerikanske ambassaden nær boligområdet på Huseby er for store. Arkivfoto: Truls Brekke Vis mer

Naboene til den kommende ambassaden er sjokkert over de nye opplysningene, og er nå enda mer skeptiske til at politikerne legger den amerikanske ambassaden til et boligområde.

-  Hele ambassadesaken bærer preg av at noen har bestemt seg på forhånd, også har man produsert det man har trengt for å få dette til, sier Margrethe Geelmuyden. Hun leder Aksjon Vern Husebyskogen, og krever nå at Veritas trekker tilbake rapporten.

For høy risiko

-  Det er gjort noen proforma undersøkelser, og de viser seg jo nå å være helt meningsløse. Jeg skjønner ikke annet enn at Veritas nå må trekke tilbake rapporten, sier Geelmuyden.

I brevet skriver FFI-forskeren:

«Dette er et risikonivå som er 1000 ganger høyere enn det som aksepteres ved ammunisjonslagring».

Geelmuyden mener kommentarene fra FFI viser at risikoen med å ha den amerikanske ambassaden nær et boligområde er for høy.

-  Det at mange hundre kan bli drept er ikke en akseptabel risiko, sier Geelmuyden.

MISTENKELIG PAKKE FUNNET: En bombeekspert i arbeid utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling