Dramatisk børsfall i hele Europa

Tøft døgn for verdens børser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Nær to timer etter åpninga klokka ni i dag tidlig hadde Oslo Børs rast med over 8 prosent, til 246,63 poeng. 


Situasjonen stabiliserte seg noe utover formiddagen. Klokka 12.45 hadde hovedindeksen gått ned 4,29 prosent, til 257,93 poeng.

Børsfallet i Oslo kommer etter et tøft døgn for verdens børser.

- Fallet vi ser på Oslo Børs i dag skyldes de stygge tallene som USA opplevde i går og den voldsomme nedgangen i Asia i natt kombinert med at oljeprisen også faller, sier kommunikasjonsrådgiver Guro Steine ved Oslo Børs til Dagbladet.no.

Oljeprisen vaker nå rundt svake 80 dollar fatet.

- Oljeprisen har stor innvirkning på Oslo Børs fordi så mange av selskapene er knyttet til oljeindustrien, forklarer Steine.

Tøft marked

Børsen i Tokyo falt med over 9 prosent i natt, ett av de bratteste fallene noensinne. Tiltak som rentekutt og statlige redningspakker ser foreløpig ikke ut til å ha noen virkning, skriver NTB. 

TØFF MORGEN: Oslo børs er på ingen måte upåvirket av børsfall i USA og Asia. Foto: TORBJØRN GRØNNING
TØFF MORGEN: Oslo børs er på ingen måte upåvirket av børsfall i USA og Asia. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

Alle børsene i Asia, samt i Australia, opplevde fall på flere prosent. Investorer så ut til å selge aksjer i panikk i frykt for at den globale finanskrisen blir enda verre.

Nedgangen kom etter en dårlig dag på børsene i New York, der industriindeksen Dow Jones sank med 5 prosent og endte på det laveste nivået på fem år i går.

I Hongkong ble styringsrenta satt ned med 1 prosentpoeng til 2,5 prosent onsdag, men verken rentekutt eller ulike regjeringers redningspakker for bankvesenet ser foreløpig ut til å ha hatt noen virkning på psykologien i markedet.

Raser i hele Europa

I hele Europa falt aksjekursene markant da børsene åpnet i dag, skriver NTB. 

Etter en knapp halvtimes handel hadde tyske aksjekurser falt med 5 prosent og franske med 4 prosent. Deretter forsatte raset i samme takt, og ved 10-tiden var nedgangen i Paris på over 8 prosent.

Nedgangen i London var først noe mindre, men etter en time var kursene ned med over 7 prosent. Dette til tross for at den britiske regjeringen kunngjorde en krisepakke for bankene en halvtime før børsene åpnet.

Også i de nordiske hovedstedene falt kursene dramatisk. I København var fallet på 9 prosent etter en time, slik det også var i Amsterdam og Wien.

Dramatisk børsfall i hele Europa

I Moskva ble handelen på byens to viktigste børser stanset etter en halvtime som følge av at kursene raste med over 11 prosent.

Britisk redningspakke

Tidligere i dag ble det kjent at den britiske regjeringen lanserer en redningspakke på 200 milliarder pund, eller over 2.000 milliarder kroner, for sin banksektor, skriver E24

Det tilsvarer omtrent et norsk oljefond.

Britene har samtidig varslet Europa-kommisjonen om disse tiltakene, og er i dialog med andre land om å utvide forslagene.

Storbritannia vil gi en massiv kapitalinnsprøytning til bankene, som har mistet halvparten av sin markedsverdi i løpet av den pågående finanskrisa.

Den britiske regjeringen sier at den vil fortsette å holde pengemarkedet oppe til den nåværende krisa har lagt seg.