Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dramatisk brudd

Lysbakken om Erna Solbergs åpning for bombing uten FN-mandat.

Reagerer: Audun Lysbakken reagerer kraftig mot Erna Solbergs forsvar for et parløp med USA i Syria.. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Reagerer: Audun Lysbakken reagerer kraftig mot Erna Solbergs forsvar for et parløp med USA i Syria.. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Høyre-leder Erna Solberg åpner nå for at Norge kan bidra i et militært angrep mot Syria uten et FN-mandat i ryggen. SV-leder Audun Lysbakken omtaler uttalelsene hennes som et dramatisk brudd med rød-grønn utenrikspolitikk.

- Dette viser at et regjeringsskifte vil innebære et dramatisk brudd på den linja norsk utenrikspolitikk har fulgt de siste årene. Høyre vil ta oss tilbake til da Jan Petersen (H) var utenriksminister, og da vi fulgte USA i ett og alt på tvers av FN, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

I 2003 sendte Bondevik II regjeringen norske soldater til Irak for å hjelpe USA med blant annet opplæring av irakiske offiserer.

- Det betyr at Høyre har ingen ting lært av egne feil  fra Irak-krigen, da Høyre var villige til å gå til krig på tvers av FN, fortsetter han.

Egeninteresse Utenriksminister Espen Barth Eide har vært klar på at norsk politikk er å arbeide gjennom FN og ikke foreta seg noe militært før man eventuelt  har et vedtak i sikkerhetsrådet som åpner for slikt.

- Jeg mener dessuten at det er i Norges egeninteresse å støtte opp om FN. Små stater som Norge  er tjent på med en FN-ledet verdeonsorden framfor at stormaktnasjonene opptrer som verdenspoliti, sier Lysbakken

President Barack Obama ønsker et militært angrep for å straffe Syria for bruken av kjemiske våpen. Men han har sagt at han først vil legge legge fram saken for kongressen. Det britiske underhuset har nektet statsminister David Cameron å bli med i en krig. I Frankrike har derimot president Hollande åpnet opp for fransk deltakelse.

- I tillegg mener jeg bombingen av Syria ikke vil føre noe godt med seg. Det vil ikke beskytte sivilbefolkningen, og det vil ikke skape fred. Tvert i mot vil det gjøre vondt verre, i form av mer lidelse til sivilbefolkningen.

Han understreker at gassangrepene i Syria er uhyrlige handlinger, men at krigshandlinger ikke kan begrunnes med et ønske om handling alene.

 

- Hva skal verdenssamfunnet gjøre da, i situasjoner der FN er handlingslammet, som ved Rwanda og Darfur?

- Den gangen var ikke situasjonen at sikkerhetsrådet var splittet, men at FN ikke handlet. Siden har «plikten til å beskytte»-prinsippet blitt styrket i FN, noe SV støtter. Men dersom Norge deltar i  en operasjon i Syria, vil det være i strid med to viktige prinsipper vi mener må være oppfylt: Vi vil ikke beskytte sivilbefolkningen, og vi vil undergrave FN-systemet, sier Lysbakken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media