Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dramatisk dødsfall kaster amerikansk politikk inn i kaotisk maktkamp

Manusforfatterne til politiske TV-dramaer som «West Wing» eller «House of Cards» kunne neppe klart å dikte opp et mer dramatisk plot.

DØDE: Den konservative høyesterettsdommeren Antonin Scalia døde uventet lørdag. Det har kastet amerikansk politikk ut i en uventet maktkamp før høstens valg. Foto: EPA/JIM LO SCALZO
DØDE: Den konservative høyesterettsdommeren Antonin Scalia døde uventet lørdag. Det har kastet amerikansk politikk ut i en uventet maktkamp før høstens valg. Foto: EPA/JIM LO SCALZO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Da den konservative høyesterettsdommeren Antonin Scalia døde særdeles uventet lørdag, utløste det nemlig umiddelbart en intens maktkamp i amerikansk politikk. De kommer til å prege både president- og senatsvalg. 

Scalia, som ble utnevnt av daværende president Ronald Reagan i 1986, tilhørte den konservative fløyen i høyesterett, og med sin motstand mot blant annet homofiles rettigheter og selvbestemt abort utmerket Scalia seg som en av de aller mest konservative.

Etter Scalias bortgang er imidlertid maktbalansen i høyesterett mellom den konservative og liberale fløyen endret slik at det nå står fire dommere mot fire. Dermed vil den dommeren president Barack Obama trolig vil forsøke å utnevne før han går av, bli tungen på vektskålen, og Obama vil forsøke å finne en liberal dommer.

Innvandring, prevensjon og abort Dødsfallet til Scalia kommer også på en tid da høyesterett står overfor flere svært viktige beslutninger enn på veldig lenge, skriver CBS News.

Blant annet skal de behandle sensitive politiske saker knyttet til Obamas presidentielle dekret for å gi flere udokumenterte innvandrere lovlig opphold i USA, forsikringsdekning av prevensjonsmidler, støtte til fagforeninger, abortrestriksjoner og kvotering av minoriteter til studieplasser.

UTNEVNT AV REAGAN: Den republikanske presidenten Ronald Reagan (t.v.)  utnevnte Antonin Scalia til høyseterettsdommer i 1986. Foto: REUTERS/Bill Fitz-Patrick/White House/Courtesy Ronald Reagan Library/Handout via Reuters
UTNEVNT AV REAGAN: Den republikanske presidenten Ronald Reagan (t.v.) utnevnte Antonin Scalia til høyseterettsdommer i 1986. Foto: REUTERS/Bill Fitz-Patrick/White House/Courtesy Ronald Reagan Library/Handout via Reuters Vis mer

I mange av sakene står liberale mot konservative og nå vil retten trolig ende med uavgjorte resultater inntil en ny dommer er på plass. Beslutninger fra lavere rettsinstanser vil dermed bli stående inntil et flertall av høyesterettsdommerne klarer å bli enige om en beslutning.

Partipolitisk spill Det brå dødsfallet på en jaktranch Texas kommer midt i en intens presidentvalgkamp i USA. Som sittende president, har Obama varslet at han vil opptre i tråd med grunnloven og utnevne en ny høyesterettsdommer «innen passende tid». Republikanerne har imidlertid tatt hardt til motmæle og sagt at en president som sitter på oppsigelse må vente og overlate utnevnelsen til en nyvalgt president. 

Obama har grovt sett to mulige hovedstrategier. Han kan utnevne en klart liberal kandidat som republikanerne aldri vil godkjenne og håpe at demokratene gjenvinner flertallet i Senatet til høsten, eller han kan velge en mer moderat kandidat, som det kan være vanskeligere for moderate, republikanske senatorer på valg å la være å støtte.

Men foreløpig er republikanerne svært lite kompromissvillige. Bare timer etter at dødsfallet ble kjent, mens resten av det politiske USA fortsatt var opptatt av å uttrykke sin medfølelse med Scalias etterlatte, sendte republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, ut en entydig uttalelse.

- Det amerikanske folket bør ha en stemme i utvelgelsen av den neste høyesterettsdommeren. Derfor bør ikke den ledige plassen bli fylt før vi har en ny president, sier McConnell, ifølge Politico.

Sårbare senatorer Dermed gjorde han det klart at han og republikanerne, som har flertall i Senatet, og som må godkjenne presidentens utnevnelser til Høyesterett, ikke en gang vil vurdere noen av Obamas kandidater.

DØDE I TEXAS: Høyesterettsdommer Antonin Scalia befant seg på denne jaktranchen i Texas da han lørdag ble funnet død. Foto: Matthew Busch/Getty Images/AFP
DØDE I TEXAS: Høyesterettsdommer Antonin Scalia befant seg på denne jaktranchen i Texas da han lørdag ble funnet død. Foto: Matthew Busch/Getty Images/AFP Vis mer

McConnell spiller imidlertid et svært høyt spill. Det er ikke bare presidentvalg i USA til høsten, men også valg til en tredel av setene i Senatet. Dersom demokratene skal vinne tilbake flertallet her, må de vinne fem republikanske plasser, og et stort antall republikanske senatorer på valg holder til i stater hvor demokratene står sterkt - blant annet Ohio, Florida, Pennsylvania, Wisconsin, New Hampshire og Illinois, skriver New York Times

Mange av disse kandidatene står overfor et stort dilemma. De kan bryte med sitt eget parti og støtte Obamas kandidat, eller de risikerer å bli straffet hardt av velgerne til høsten. Det kan gi Obama støtten han trenger for å få nok stemmer i Senatet.

McConnell blir allerede hardt kritisert fra liberalt hold for ikke å opptre i tråd med grunnloven når han ikke vil ta stilling til Obamas høyesterettskandidater. Handlingene hans vil trolig gjøre ham populær på høyresiden i eget parti, men han risikerer samtidig at republikanerne mister flertallet i Senatet til høsten. 

- McConnells brå handlinger likner hans uttalelser i 2010 om at hans fremste mål var å hindre at Obama ble gjenvalgt. Den gangen hadde ikke Obama presentert sine forslag for Kongressen. Nå har han ikke en gang foreslått en kandidat til høyesterett, sier den demokratiske senatoren fra New York, Chuck Schumer, til New York Times

- Forakt for grunnloven Konflikten har også veltet med full tyngde inn i presidentvalgkampen.

VIL UTNEVNE: President Barack Obama varsler at han vil følge sine konstitusjonelle forpliktelser og utnevne ny høyesterettsdommer. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais
VIL UTNEVNE: President Barack Obama varsler at han vil følge sine konstitusjonelle forpliktelser og utnevne ny høyesterettsdommer. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais Vis mer

- Republikanerne i senatet og de som driver valgkamp og nå krever at plassen til Scalia forblir åpen, viser forakt for grunnloven. Senatet har et konstitusjonelt ansvar som de ikke kan abdisere fra av partipolitiske hensyn, skriver den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton på Twitter.

Foreløpig er det høyst uklart hvordan det politiske spillet rundt valget av høyesterettsdommer vil ende. På republikansk side argumenterer blant annet den erkekonservative kandidaten og senatoren fra Texas, Ted Cruz, for at høstens valg også bør være en «folkeavstemning» om hvilken kurs høyesterett skal ta videre.

- Dersom Hillary Clinton eller Bernie Sanders, eller for den saks skyld Donald Trump vinner, vil retten til å bære våpen bli skrevet ut av grunnloven, hevder Cruz overfor NBC News.

VIL STANSE OBAMA: Republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell mener at Obama må overlate til en nyvalgt president å velge ny høyesterettsdommer. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
VIL STANSE OBAMA: Republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell mener at Obama må overlate til en nyvalgt president å velge ny høyesterettsdommer. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer