ØKONOMI: SSB spår svakere utsikter for oljeinvesteringene neste år. Foto: Aleksander Nordahl/Dagbladet
ØKONOMI: SSB spår svakere utsikter for oljeinvesteringene neste år. Foto: Aleksander Nordahl/DagbladetVis mer

Dramatisk fall gir lave renter enda lenger

SSB spår at oljeinvesteringene vil falle kraftig neste år. Det får konsekvenser for rentesettingen i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): De totale investeringene i olje- og gassvirksomheten for 2014 blir nå anslått til 231,7 milliarder kroner. Det er 8 milliarder kroner mer enn i mars-anslaget på 223,7 milliarder, opplyser Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag.

Lete- og konseptstudieinvesteringene i 2014 er ventet å være 35,7 milliarder kroner (34,4), mens investeringene til feltutbygging oppgis til å bli 83,6 milliarder kroner (80,4) Investeringene i felt i drift i 2014 anslås til 93,3 milliarder kroner (98,4).

Spår dramatisk fall For 2015 er imidlertid estimatet kuttet kraftig, til 182,4 milliarder kroner. Det er 25,8 milliarder kroner lavere enn tilsvarende tall for 2014, gitt i 2. kvartal 2013.

Sett bort fra anslaget for nedstengning og fjerning er nedgangen i anslaget fra 2014 til 2015 på hele 33,7 milliarder kroner, melder SSB.

For 2014 er vekstforventningen til SSB nå høyere enn Norges Bank har lagt til grunn. Den opererer med en vekst på 1,4 prosent i år.

For 2015 ligger Norges Bank fremdeles inne med en vekst i oljeinvesteringene på 0,75 prosent, mens altså SSB spår et dramatisk fall.

Spår lavere vekst og senket rentebane Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener at dette også vil gi betraktelig lavere støtte til BNP-veksten neste år enn Norges Bank la til grunn i mars, og tror dette vil føre til at banken vil revidere ned vekstanslaget og senke rentebanen.

Gonsholt Hov tror ikke dette vil føre til at styringsrenten vil bli satt ned, men at den planlagte rentehevingen neste sommer vil bli skjøvet ytterligere ut i tid.

- Til nå har Norges Banks signaliserte at den første rentehevingen vil komme neste sommer, men nå tror vi at første renteheving vil bli utsatt til tidligst neste høst, sier han.

Det er sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken enig i.

- Vi tror dette kan bli tungen på vektskålen, som gjør at Norges Bank utsetter første renteheving til etter neste sommer, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans.

Flere nyheter - Dramatiske tall, nå må renteøkningen vente
- Dette vil utsette Norges Banks renteheving
Hermanrud: - Sjansen for korreksjon er uvanlig høy akkurat nå