LOVER STORE TILTAK: Japans statsminister presenterte krisepakke på 120 milliarder i Davos i dag. Foto: LAURENT GILLIERON/EPA
LOVER STORE TILTAK: Japans statsminister presenterte krisepakke på 120 milliarder i Davos i dag. Foto: LAURENT GILLIERON/EPAVis mer

Dramatisk fall i de asiatiske økonomiene

Rammer like hardt som i Vesten. Japan med krisepakke på 120 milliarder til nabolandene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag melder Japan at de gir andre asiatiske land en hjelpepakke på nesten 120 milliarder kroner for investeringer i infrastruktur.

Den japanske statsministeren Taro Aso la fram pakken da han talte til årsmøtet i Verden økonomiske forum lørdag, ifølge NTB.

- Japan er rede til å stille ikke mindre enn 1,5 billioner yen til nødhjelp, sa Aso da han gikk igjennom tiltakene Japan har satt i gang for å stimulere økonomien.

Aso mener Asia har et stort potensial for å bidra til å snu nedturen verdensøkonomien er inne i.

- Det er viktig at denne regionen bidrar til verdensøkonomen, sa Aso.

- Svimlende fall

Den voldsomme nedgangen i Asia kan ta pusten fra en, skriver Economist i dag. De mener nedgangen er betydelig verre enn under Asia-krisen i siste halvdel av 90-tallet.

Ifølge tidsskriftet har Kinas bruttonasjonalprodukt (BNP) stoppet nesten helt å vokse i siste kvartal i 2008. Til sammenligning var veksten på hele 13 prosent i 2007.

På samme tid falt Japans BNP med 10 prosent (på årsbasis), Singapores med 17 prosent og Sør-Koreas med 21 prosent.

Industriproduksjonen har falt enda mer og aller mest i Taiwan der nedgangen er på 32 prosent.

Eksporten lider

Eksporten i de store asiatiske økonomiene faller også kraftig. I Kina som de siste årene fremfor alt har vært landet med eventyrlig vekst, var tallene 2,8 prosent lavere i desember sammenlignet med året før. Japansk eksport falt med 35 prosent og Singapore med 20.

Nedgangen fører til økende arbeidsledighet, og man frykter for sosial uro, fremfor alt i Kina.

Mange asiatiske land håpet at de skulle bli mer uberørt av finanskrisen enn vestlige land. Men nå rammer krisa mange av landene minst like hardt. På grunn av lavt innenlandsforbruk og høy eksport, har likevel mange av landene enorme valutareserver de kan bruke på de kommende krisetiltakene.

- Verdensøkonomien er inne i en krise man bare ser en gang hvert århundre, sa Aso i dag, som samtidig advarte sterkt mot proteksjonisme som svar på krisa, ifølge AP.