Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dramatisk fengslingsmøte i Pakistan

Faren til Rahila Iqbal flyttes til ordinært fengsel. Ba gråtkvalt om møte med ambassaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANDI BAHAUDDIN/OSLO (Dagbladet.no): I dag har det blitt avholdt fengslingsmøte i Mandi Bahauddin i Pakistan for faren til Rahila Iqbal, Azhar Iqbal, og for bestefaren og sjåføren som er mistenkt for drap på den unge jenta.

Fengslingsmøtet ble avholdt i et lite lokale på knappe 4x4 kvadratmeter. Gradestokken krøp over 45 varmegrader i det vesle rommet da strømmen gikk og viftene sluttet å virke.

Ingen nye bevis

I gloheten prøvde den pakistanske stjerneadvokaten Bilal Syed å overbevise dommeren om at grunnlaget for å fengsle de tre mennene er borte. Syed viste til høyesterettsavgjørelser i liknende saker og mente at faren, bestefaren og sjåføren allerede burde ha blitt løslatt.

- Politiet kan ikke holde på de mistenkte lenger. Juridisk varetekt er i strid med loven i henhold til disse sakene, sa Syed.

Men politiadvokat Muhammed Nawas holdt fast ved fortsatt fengsling, til tross for at politiet ikke kunne legge frem nye bevis eller spor i saken. Nawas argumenterte med at politiet fortsatt etterforsker saken og trenger mer tid.

Venter på rapport

Politiet har blant annet ennå ikke fått noen obduksjonsrapport som kan klargjøre omstendighetene rundt den norske jentas død.

FENGSLET FLERE GANGER: Rahilas sjåfør, bestefar og far ble fengslet nok en gang i dag. Bildet er tatt etter fengslingsmøtet 13. juni. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
FENGSLET FLERE GANGER: Rahilas sjåfør, bestefar og far ble fengslet nok en gang i dag. Bildet er tatt etter fengslingsmøtet 13. juni. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD Vis mer

De mistenkte har allerede sittet fjorten dager på enecelle på den lokale politistasjonen. Dommeren mente imidlertid at politiet må få bedre tid på seg, og etter noen minutters overveielse avgjorde han at de tre skal flyttes til det ordinære fengselet i Mandi Bahauddin. Der blir de sittende i de neste fjorten dagene uten mulighet for løslatelse mot kausjon.

Dette kalles juridisk varetekt i det pakistanske rettssystemet. Det neste rettsmøtet avholdes 6. juli.

Fryktet flytting

Flyttingen var dårlige nyheter for de arresterte fordi det innebærer en forverring av forholdene. I distriktsfengselet i Mandi Bahauddin er de sanitære forholdene dårligere, og mange fanger er stuet sammen på cellene.

I forrige uke ba Azhar Iqbal selv om forlenget fengsling på politistasjonen av frykt for at dommeren skulle flytte dem til et vanlig fengsel.

Den norske ambassaden i Islamabad hadde sendt førstesekretær Thorvald Boye for å følge rettsmøtet. Da møtet var ferdig, fikk han nærmest i forbifarten spurt den norske statsborgeren Azhar Iqbal om hvordan det går med ham. Gråtkvalt svarte Iqbal at det ikke går bra og at han ønsket et møte med ambassaderepresentanten.

En tydelig sliten Iqbal ville ikke snakke med norsk presse.

- Jeg har ingenting å si, sa han til Dagbladet.no på stedet. Han ba en pakistansk tv-fotograf om å la ham være i fred.

- Jeg orker ikke mer av dette, sa han.

Etter det Dagbladet.no kjenner til, fikk Boye etterpå et kort møte Iqbal i politibilen før han ble brakt til det nye fengselet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!