Russlands invasjon av Ukraina:

Dramatisk flukt: Trodde det ikke

Egentlig ville han bli, men da instruksen kom, hadde ikke ambassadør Erik Svedahl noe valg. Slik var evakueringen fra den norske ambassaden i Kyiv.

ÅPNET: Under et besøk til Kyiv 8. mai i år, annonserte utenriksminister Anniken Huitfeldt (t.v.) at den norske ambassaden skulle gjenåpnes. Ti dager seinere var ambassaden igjen åpen. Her med ambassadør Erik Svedahl. Foto: UD / NTB
ÅPNET: Under et besøk til Kyiv 8. mai i år, annonserte utenriksminister Anniken Huitfeldt (t.v.) at den norske ambassaden skulle gjenåpnes. Ti dager seinere var ambassaden igjen åpen. Her med ambassadør Erik Svedahl. Foto: UD / NTB Vis mer
Publisert

Etter lang dialog med Utenriksdepartementet (UD) hjemme i Norge, kom den dramatiske meldingen om ettermiddagen onsdag 23. februar.

Norges ambassadør til Ukraina, Erik Svedahl, og hans stab fikk skriftlig instruks om å evakuere fra ambassaden i Kyiv og komme seg ut av landet.

- Vi var forberedt på det verste, og da vi først fikk instruks om å evakuere, fulgte vi planene vi hadde lagt på forhånd, sier han.

I et intervju med Dagbladet forteller ambassadøren om evakueringen fra Ukraina, om tida forut for invasjonen og tida etter gjenåpningen av den norske ambassaden i Kyiv.

DÅRLIG: Oberstløytnant ved Försvarshögskolan Joakim Paasikivi melder at det går dårlig for russerne under Ukraina-krigen, men at dette er bra for norden. Programleder: Christina Holen Korneliussen. Vis mer

Pakket, makulerte og kjørte

Den nedskalerte ambassadestaben pakket det de måtte ha med, makulerte det de ikke trengte og satte seg i bilene i nattas mulm og mørke natt til 24. februar.

Han forteller at de satte kursen vestover fra Kyiv og mot Nato-landet Polen via den ukrainske storbyen Lviv. Da de omsider ankom Warszawa, var det blitt formiddag.

Et halvt døgn seinere falt det raketter og artillerigranater over Ukraina.

Russiske styrker marsjerte mot hovedstaden Kyiv og storbyen Kharkiv fra henholdsvis Hviterussland og Russland. Styrker fra den russisk-annekterte Krim-halvøya marsjerte nordvestover i retning mot Mykolajiv og Odesa. Hybridstyrker fra okkuperte Donbas gikk mot Mariupol og videre langs kysten ved Azovhavet.

Det var en fullskala-invasjon fra tre himmelretninger, og hovedstaden Kyiv så ut til å bli omringet og beleiret.

STOR UTFORDRING: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen gjester Dagbladet TVs studio for å svare på spørsmål knyttet til krigen i Ukraina. Video: Dagbladet TV / Reuters. Programleder: Håvard Tanche-Larsen Knutsen Vis mer

Trodde ikke på invasjon

I dagene før invasjonen gikk selv norske myndigheter ut og advarte mot at en russisk invasjon av Ukraina kunne være nært forestående.

I ettertid har Etterretningstjenesten fortalt til Dagbladet at de allerede i fjor høst fikk indikasjoner på at Russlands president Vladimir Putin planla å invadere Ukraina.

Ambassadør Svedahl var mer skeptisk til informasjonen. Før han ble Norges utsending til Ukraina i 2020, var han generalkonsul i Murmansk i Russland i tre år fra 2017.

Han trodde ikke at Russland faktisk skulle gå til invasjon av Ukraina, vedgår han overfor Dagbladet. Svedahl uttalte sågar til VG i midten av februar at han var innstilt på å bli i landet, selv om Russland invaderte.

- Jeg hadde faktisk ikke trodd at Russland ville gå til et sånt skritt, sier Svedahl til Dagbladet.

- Men den holdningen delte jeg med de aller fleste av mine europeiske kolleger, legger han til.

Han trekker litt på svaret når han blir spurt hvordan det var å få beskjed om å evakuere, når han tross alt ikke trodde at Russland ville invadere og han uansett var forberedt på å bli.

- Akkurat der og da gjør du selvfølgelig det du blir instruert om, og sett i etterpåklokskapens lys, var nok det en riktig beslutning, all den tid man ikke visste hva som kom til å skje, sier ambassadøren.

GJENFORENT: Tirsdag 17. mai ble Ukrainas president og førstedame gjenforent i Kyiv. Vis mer

- Det viktigste vi gjør

Ambassaden og UD hadde i samråd lagt planer for flere scenarioer. Bakteppet for evakueringen var kanskje dramatisk, men Svedahl opplevde det ikke slik.

- Vi kom ikke borti noen uvanlige hendelser på veien. Vi fulgte med på nyhetene, selvfølgelig, men det føltes egentlig veldig udramatisk. Vi så jo dagen etterpå at folk begynte å hamstre bensin og mat og reise over grensa, sier Svedahl.

Etter to og en halv måned utenfor Ukraina, gjenåpnet den norske ambassaden i Kyiv delvis onsdag 18. mai. Fremdeles er ambassaden langt fra normalt bemannet, og det er langt mindre aktivitet enn vanlig.

- Det viktigste vi gjør, er egentlig å være til stede. Å signalisere overfor ukrainske myndigheter at vi er tilbake, og det setter de stor pris på, sier ambassadøren.

- Hvordan er det egentlig å gjenåpne en ambassade i hovedstaden til et land som er i krig?

- Det er viktig å huske på at Ukraina har vært i krig siden 2014, og det var jo bare i en forholdsvis liten periode at Kyiv by ble truet av militære angrep. De russiske styrkene har trukket seg tilbake, og selve byen er for så vidt uberørt. Det har ikke vært ødeleggelser i sentrum av Kyiv. Da vi kom tilbake til ambassaden, var det sånn det var da vi forlot byen, svarer han.

HARDE KAMPER: Ukrainske styrker skal ha utført eksplosjonen for å stoppe russiske styrker øst i Ukraina. Vis mer

- Ikke reis til Ukraina

Ambassadøren følte ikke på særlig frykt da han ble evakuert, og ei heller nå som han er tilbake i Kyiv på heltid, forteller han.

- Det føles relativt trygt å være her. Det er jo ikke risikofritt, selvfølgelig. Nå er det faren for rakettangrep som er størst, men det føles verken utrygt eller utsatt å være i Kyiv, sier Svedahl.

Det betyr imidlertid ikke at det er fritt fram å reise til Kyiv eller Ukraina, presiserer ambassadøren.

- Reiserådet til Ukraina gjelder fortsatt. Norske borgere oppfordres til ikke å reise til Ukraina. Selv om ambassaden er åpen, så gjelder fortsatt det offisielle reiserådet. Ambassaden har begrenset til ingen mulighet til å yte noen konsulære tjenester til nordmenn i Ukraina.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer