Fødsel før termin

Dramatisk fødsel på togstasjon: - Kom fem uker for tidlig

Mailo kom til verden i ekspressfart.

LILLEBROR: Mailo kom til verden i morgentimene 18. februar, og det oppstod dramatikk da foreldrene skjønte at de ikke ville nå fram til sykehuset i tide. Her avbildet med storebror Thor Even, søster Emma og far Bjørn Tore Eriksen. Foto: Privat
LILLEBROR: Mailo kom til verden i morgentimene 18. februar, og det oppstod dramatikk da foreldrene skjønte at de ikke ville nå fram til sykehuset i tide. Her avbildet med storebror Thor Even, søster Emma og far Bjørn Tore Eriksen. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Silje Fjellstad Eriksen fra Gjerstad (27) hadde fem uker igjen før termin da hun plutselig skjønte at fødselen hadde begynt. Lille Mailo ønsket tydelig å komme til verden så fort som mulig. Da hastet det for mor og far.

- Det var veldig tidlig torsdag morgen 18. februar, og da jeg kom ut av dusjen skjønte jeg at fødselen hadde starta. Vi var ikke helt forberedt på dette, og hadde ikke fått noen tegn på at Mailo kom til å komme så tidlig, sier Eriksen til Dagbladet.

Klokka var fem på morgenen. Eriksen og mannen hennes Bjørn Tore Eriksen (31) stresset med å få tak i en som kunne passe ungene deres Thor Even (7) og Emma (4), da de måtte skynde seg til sykehuset.

Men de skjønte fort at det ville ta for lang tid å komme seg til Sørlandet sykehus i Arendal og bestemte seg for å møte ambulansepersonellet på en alternativ plass.

Saken ble først omtalt av Aust Agder Blad.

Fødsel i ekspressfart

- Vi var ute av døra etter en time cirka. Vi merka at dette gikk for fort, så vi måtte ringe ambulansen i bilen. Da ble vi enige om å møte dem på togstasjonen og vente der på ambulansen.

Eriksen forteller at de ventet et kvarter mens de snakket med 113 på telefonen. I løpet av den tiden gikk det mange tanker rundt i hodet.

- Personellet ga oss instrukser over telefonen, så vi la ned setene og gjorde oss klare. Vannet hadde allerede gått i bilen. Jeg tror nok mannen min var ganske redd for å ta i mot Mailo alene, sier Eriksen.

Til deres store lettelse kom ambulansen like før fødselen, og fikk tatt i mot lille Mailo, bare tre minutter etter at de hadde kommet til Gjertstad togstasjon. Eriksen hadde pressrier da personellet ankom stedet og de rakk bare å flytte henne over i ambulansen før Mailo kom til verden.

Med andre ord tok fødselen en time og et kvarter, fra begynnelse til slutt.

I MAMMAS ARMER: Mailo ble født fem uker for tidlig. Her med mor Silje Fjellstad Eriksen. Foto: Privat
I MAMMAS ARMER: Mailo ble født fem uker for tidlig. Her med mor Silje Fjellstad Eriksen. Foto: Privat Vis mer

Hjelp til å puste

Eriksen sier at det oppsto noen problemer like etter fødselen. Mailo var født fem uker for tidlig og trengte hjelp.

- Da han kom ut i ambulansen trengte han ekstra stimulering for å få puste og kunne skrike. Alt gikk greit i ambulansen heldigvis, men siden han ble født før tiden så var ikke sugeevnen sterk nok til å spise nok om gangen så da fikk han litt mat gjennom amming og flaske.

Mailo ble også født med gulsott, som kan føre til at man blir veldig slapp og sløv, forklarer Eriksen.

- Gulsotten var helt på grensen, men da ga de ham lysbehandling, som gjorde at han kviknet til. Han er fremdeles litt gul, sier den nybakte trebarnsmoren.

Eriksen også fikk vite den morsomme opplysningen av en ansatt på Sørlandet sykehus om at Mailo ble den første i Norge til å få et personnummer første dagen i livet.

Fikk endelig møte familien

Etter fødselen var det ikke mulig for noen andre enn mannen, Bjørn Tore Eriksen, å være med mor og sønn.

Mailos storesøsken og besteforeldre ble nødt til å vente med å hilse på det nyeste tilskuddet i familien, på grunn av regelverk og retningslinjer vedrørende coronaviruset.

Det var først fredag forrige uke at Mailo ble introdusert til alle sammen, og Eriksen forteller at det var et gledens syn.

STOLTE: Storesøsknene Thor Even og Emma passer på lillebror. Foto: Privat.
STOLTE: Storesøsknene Thor Even og Emma passer på lillebror. Foto: Privat. Vis mer

I ettertid av fødselen på jernbanestasjonen har Eriksen tenkt over hendelsen og sier at hun er veldig takknemlig over at alt gikk bra i morgentimene.

- Jeg synes jo at det var en annerledes opplevelse. Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle føde på en togstasjon akkurat. Men ambulansesjåførene var fantastiske og gjorde en god jobb. Jeg følte at jeg ble tatt vare på hele veien, avslutter Eriksen.

SYNGER: Superstjerna Dolly Parton har støttet Moderna-vaksinen med millioner. Nå setter hun selv vaksinen mens hun synger en av sine største hits. Video: Dolly Parton / Christian Roth Christensen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer