DRAMATISK: - Vi antok det kunne være ufarlig, men det var bare en antakelse. Vi håper å kunne åpne terminalen så fort som mulig, sier pressesjef John Eckhoff i Posten til Dagbladet.
DRAMATISK: - Vi antok det kunne være ufarlig, men det var bare en antakelse. Vi håper å kunne åpne terminalen så fort som mulig, sier pressesjef John Eckhoff i Posten til Dagbladet.Vis mer

- Dramatisk for de involverte

Foreløpige analyseresultater viser at det ikke var biologiske smittestoffer i pulveret som fikk 14 personer innlagt på sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOKKE (Dagbladet): 14 postansatte ble innlagt og ytterligere 30 ble sendt til sykehus for sjekk etter at en konvolutt sprakk og ansatte ble eksponert for et mystisk hvitt pulver torsdag kveld.

Fredag formiddag var postterminalen i Stokke i Vestfold fortsatt sperret av, og ansatte ventet på tillatelse til å komme seg inn på jobb.

På en pressekonferanse fredag opplyste politiet at de fortsatt ventet på analysesvar for å finne ut hva slags pulver det er snakk om, og at det er resultatene fra analysen som avgjør når terminalen åpnes igjen.

- Dette har vært dramatisk for de involverte. Vi antok det kunne være ufarlig, men det var bare en antakelse. Vi håper å kunne åpne terminalen så fort som mulig, sier pressesjef John Eckhoff i Posten til Dagbladet.

Fredag morgen begynte sykehuset å skrive ut pasientene. 

Det var ifølge Eckhoff bare fire personer som var i fysisk kontakt med stoffet, som foreløpig ikke er identifisert.

Ikke biologiske smittestoffer Da hendelsen skjedde, tok politiet det på stort alvor. De sperret av området i en radius på 100 meter, og både ambulansepersonell og enkelte pasienter iførte seg fullt smittevernutstyr og gassmasker.

Politiets bombegruppe rykket ut og beslagla stoffet, som deretter ble sendt videre til Forsvarets Forskningsinstitutt på Kjeller for analyse.

Det var knyttet stor spenning til hva analysesvarene ville vise. I USA opplevde man nemlig at såkalt anthrax, miltbrannsporer, ble brukt som terrorvåpen i kjølvannet av 11.september.

Foreløpige analyseresultater tyder imidlertid at det ikke er biologiske smittestoffer i pulveret.
 
Norsk og svensk politi er i kontakt etter at det ble funnet pulver i til sammen tre forsendelser ved to postterminaler fredag og torsdag.

Den ene av terminalene ligger i Stokke i Vestfold, hvor totalt 44 personer ble sendt til sykehus torsdag kveld.

14 postarbeidere ble isolert og spylt på sykehus etter hendelsen, og skal ha hatt symptomer som svie i halsen, rød hud og kløe.

Politiet fortsetter likevel sin etterforskning av saken.
De har nå klart å finne ut hvem pakken var adressert til, og jobber nå med å avklare hvem som sendte den.

 -Vi vet hvem konvolutten er adressert til, men vi ønsker ikke å si noe mer om det nå. Vår jobb går på å spore hvor dette brevet kan komme fra, sier Knut Erik Ågrav, leder på etterforskningsseksjonen i Tønsberg, til NRK.

De har dialog med svensk politi i forbindelse med etterforskningen.

Undersøkes i Sverige Bare et halvt døgn etter hendelsen på Stokke, skjedde nemlig et lignende funn i nabolandet. I 5-tiden i natt slo svensk politi pulveralarm - og sperret av en postterminal i Stockholm etter funn av et mystisk pulver i en forsendelse, skriver Aftonbladet

Ifølge nyhetsbyrået TT ble enda en mistenkelig forsendelse funnet på postterminalen i Årsta i Stockholm fredag morgen, skriver NTB.

I motsetning til i Norge, er ingen sendt til sykehus i Sverige. Det er ennå ikke kjent hva slags stoffer som er funnet der. Norsk og svensk politi har vært i kontakt med hverandre om funnene.

- Bombegruppen skal hånd om forsendelsen i løpet av fredag, sier Ulf Tholén, operatør hos brannvesenet i Stockholm til TT, skriver NTB

Saken oppdateres

PÅ VENT:  Ansatte ventet fredag formiddag på tillatelse til å slippe inn på arbeidsplassen sin i Stokke. Foto: Per Flåthe / Dagbladet.
PÅ VENT: Ansatte ventet fredag formiddag på tillatelse til å slippe inn på arbeidsplassen sin i Stokke. Foto: Per Flåthe / Dagbladet. Vis mer