Dramatisk hiv-økning i Sverige

Første halvår i år økte antallet hiv-smittede svensker med 40 prosent i forhold til første halvår i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor ble det rapportert om 105 nye tilfeller av hiv-viruset hos broderfolket i løpet av årets seks første måneder. I år er det tilsvarende tallet 155. 80 av de nye tilfellene ble innrapportert i Stockholm og økningen er størst blant narkomane.

Vet ikke hvorfor

Ikke siden begynnelsen av 90-tallet har svenske myndigheter opplevd en tilsvarende vekst i tilfanget av det farlige viruset.

I Sverige er det slik at man ikke kan finne ut av hvor den hiv-positive har fått smitten fra før det har gått ett år etter vedkommende fikk beskjeden. Derfor har svenske helsemyndigheter liten formening om hvorfor økningen kommer nå, skriver Aftonbladet.

20 år gammelt

I sommer var det 20 år siden aids-viruset ble registrert for første gang. Over 36 millioner mennesker har hiv eller aids i dag, to tredjedeler av disse bor i land sør for Sahara. Fremdeles blir så mange som 15.000 nye personer smittet av viruset hver dag.

Fra 1983 til 2000 ble det registrert 2194 personer med hiv i Norge og 703 personer med aids. Etter en sterk nedgang i antallet nye hiv-positive i her i landet på midten av 90-tallet, merket man en økning i fjor. De fleste som har fått diagnosen hiv/aids her i landet de siste årene er innvandrere som ble smittet før de kom.

<B>MEDISINER: </B>Etter at hiv-viruset ble oppdaget har det kommet stadig flere medisiner som holder sykdommen i sjakk. Her er medisinskapet til amerikanske Jeff Getty, som har levd med hiv-viruset siden 1980.