Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Langtidsplanen for Forsvaret:

Dramatisk i forsvarsforhandlingene: Oppvaskmøte med Venstre og KrF på statsministerens kontor

Ble overrasket da Venstre kom med nytt forhandlingskrav.

OPPVASKMØTE: I går måtte statsminister Erna Solberg kalle inn til oppvaskmøte med Venstre-leder Trine Skei Grande (t.h) og KrF-leder Knut Arild Hareide (midten bak). Til stede var også finansminister og Frp-leder Siv Jensen (Frp) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Arkivfoto: NTB-Scanpix
OPPVASKMØTE: I går måtte statsminister Erna Solberg kalle inn til oppvaskmøte med Venstre-leder Trine Skei Grande (t.h) og KrF-leder Knut Arild Hareide (midten bak). Til stede var også finansminister og Frp-leder Siv Jensen (Frp) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Arkivfoto: NTB-Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forhandlingene på Stortinget om langtidsplanen for Forsvaret og neste års forsvarsbudsjett tok en dramatisk vending i går.

Etter det Dagbladet erfarer fra kilder tett på forhandlingene skal forhandlingene ha vært nær ved å bryte helt sammen da Venstres leder Trine Skei Grande nektet å godta premissene for regjeringens tilbud om å øke neste års forsvarsbudsjett med flere hundre millioner, slik Arbeiderpartiet krever.

Slik Dagbladet forstår det, var ikke Grande villig til å gå med på en slik budsjettøkning uten at støttepartiene og sentrum hadde større innflytelse på innretningen, og at økningen ble satt i sammenheng med behandlingen av resten av statsbudsjett. Venstre som støtteparti ville ikke uten videre godta økte budsjettrammer, hevder kilder.

Det skal ha kommet som en stor overraskelse, ettersom nettopp en slik budsjettøkning har vært en hovedforutsetning i forhandlingene som har pågått i Stortinget de siste to ukene.

Det blir av enkelte betegnet som «lyn fra klar himmel», og førte til at forhandlingene stanset helt opp i går.

Oppvaskmøte hos Erna

KrF-leder Knut Arild Hareide skal ha stilt seg bak Grande. De to har sammen med Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum ønsket seg et sentrumsorientert forlik med en alternativ finansieringsløsning.

Den uventede vendingen førte til et møte hos Erna Solberg på Statsministerens kontor (SMK) med støttepartilederne Grande og Hareide. Møtet skjedde etter sammenbruddet i forhandlingene på Stortinget. Statsministeren hadde med seg Frp-leder og finansminister Siv Jensen, og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Ifølge kilder Dagbladet har vært i kontakt med, skal Erna Solberg ha vært klar på at regjeringen ikke vil godta et budsjettultimatum fra Grande og Venstre i saken. Det skal heller ikke være aktuelt å utsette forhandlingene om langtidsplanen til etter budsjettforhandlingene.

Kraftige beskyldninger

Nå verserer ulike oppfatninger av hva som faktisk har skjedd, og hvem som har avvist hva.

Selv om oppvaskmøtet på Statsministerens kontor bekreftes av flere kilder, er det ingen av partene som vil innrømme dette åpent.

Derimot hevdet kilder i sentrumspartiene overfor NTB i går at de hadde kommet med en kompromissløsning i forhandlingene som statsminister Erna Solberg avviste.

Denne fremstillingen er det ingen i Høyre eller Frp som kjenner seg igjen i.

– Dette er en historiefortelling vi ikke kjenner oss igjen i, sa Sigbjørn Aanes (H), statssekretær for Erna Solberg, til NTB i går.

I dag vil han verken bekrefte eller avkrefte at noe oppvaskmøte med statsministeren fant sted, men står fast på at regjeringen har en annen oppfatning av hva som skjedde under forhandlingene i går enn den som er referert fra sentrumspartiene.

Nesten enighet

Etter det Dagbladet erfarer, var regjeringspartiene Høyre og Frp nesten blitt enige med Ap om et forlik som de ønsket å få de tre sentrumspartiene med på. En forutsetning for et forlik med Ap var å få inn en tilleggssum til Hæren og Heimevernet i tråd med langtidsplanen allerede i neste års budsjett.

Hvor mye de var blitt enige om er uklart, men NTB kunne i går erfare at det var snakk om 400 millioner kroner. Ap skal i utgangspunktet ha krevd mellom 700 og 900 millioner kroner.

Pengene er blant annet ment å gå til nytt kampluftvern til Hæren, som partiene skal være enige om kan påbegynnes uavhengig av landmaktstudien regjeringen ønsker å gjennomføre før de konkretiserer strukturen til fremtidens hær og heimevern i Forsvaret.

I tillegg skal de ha funnet en løsning for å bevare Kystjegerkommandoen og de to nedleggingstruede musikkorpsene Luftforsvarets musikkorps i Trondheim og Kongelig Norsk Marines musikkorps i Horten.

Dagbladet er ikke kjent med om det var blitt noen enighet rundt skjebnen til Andøya flystasjon før forhandlingene brøt sammen i går.

NRK skriver at det skal være oppnådd en enighet om å skyve på beslutningen om å flytte helikopterbasen fra Bardufoss til Rygge til landmaktutredningen foreligger.

Varslet motstand

En viktig forutsetning både for regjeringspartiene og Ap er at allerede vedtatte langtidsinvesteringer som nye kampfly, ubåter og overvåkingsfly ligger fast og ikke skal røres i forhandlingene som pågår. Det er en forutsetning sentrumspartiene ikke har villet være med på.

- Det går ikke an å ønske seg alt, sa Grande til Dagbladet tidligere denne uken.

Sentrumspartiene ønsker at det satses mer på landforsvar og baser i Norge, og mindre på nye kampfly og investeringer tilpasset allierte bidrag og internasjonale operasjoner. Hvor mye mindre varierer fra parti til parti, og deres forhandlingsvilje. Men det åpner for at det skyves eller reduseres på store investeringer som nye kampfly, overvåkingsfly og ubåter.

- Vi skal ikke være noen garantister for regjeringen på de store investeringene, sa Knut Arild Hareide til Dagbladet tirsdag.

Godtar kampfly og overvåkingsfly

I kompromissforslaget sentrumspartiene i går hevdet statsministeren avviste, skal angivelig Venstre ha gått bort fra sitt krav om å utsette deler av kampflykjøpet. Senterpartiet skal på sin side ha vært villig til å gå med på innkjøp av nye overvåkingsfly, noe partiet har vært motstander av.

Til gjengjeld stilte de tre sentrumspartiene angivelig flere krav til landmaktutredningen for Hæren og Heimevernet neste år. Sentralt her står at Heimevernet skal opprettholdes som egen forsvarsgren med totalt 45.000 soldater.

Sentrumspartiene skal ha ønsket at Hæren skal beholde den mekaniserte brigadestrukturen. Forslaget skal også ha inneholdt krav til finansiering av den fremtidige og moderniserte Hæren.

Det skal imidlertid ha vært helt andre årsaker til sammenbruddet, slik Dagbladets kilder oppgir. Trine Skei Grandes budsjettmotstand skal ifølge disse ha vært årsaken.

Løsning i morgen?

Selv om forhandlingene brøt sammen i går, har ingen av partiene trukket seg formelt. På grunn av KrFs landsstyremøte i dag, fortsetter forhandlingene først i morgen.

Konflikten kan imidlertid bety at regjeringen nå ser seg best tjent med å overse kravene fra sentrumspartiene og sikre flertall for budsjettet og langtidsplanen med Ap alene. Det vil si et smalere forlik en regjeringen skulle ønske seg om en så viktig plan for fremtidens Forsvar. Etter det Dagbladet erfarer vil det imidlertid ikke medføre noen blokkering i budsjettforhandlingene fra Venstres side. Det skal ha blitt avklart under møtet hos statsministeren i går.

Verken Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-leder Knut Arild Hareide eller Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har svart på Dagbladets gjentatte henvendelser i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling