Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dramatisk i krigsforbryter­domstolen: - Døde etter å ha drukket gift

Ifølge kroatisk TV døde den dømte Slobodan Praljak etter å ha drukket gift i krigsforbryterdomstolen i Haag.

DRAMATISK: Ifølge kroatisk TV døde den dømte Slobodan Praljak etter å ha drukket gift under ankesaken for krigsforbrytelser. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge kroatisk TV døde den tiltalte Slobodan Praljak etter å ha drukket gift i FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia i Haag, skriver nyhetsbyrået Ap.

Han var en av seks bosnisk-kroatiske ledere som ifølge dommen fra retten sto bak drap, voldtekter, forfølgelse, fordrivelse og terrorisering av bosniske muslimer.

«Klienten min har tatt gift

72-åringen skapte stor dramatikk da kjennelsen ble lest opp, drakk fra en liten brun flaske han hevdet inneholdt gift og ropte «Praljak er ingen kriminell».

Slobodan Praljak ble i 2013 dømt til 20 års fengsel for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia-Hercegovina på 1990-tallet.

Da FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) onsdag avviste anken, reiste han seg og drakk fra en liten brun flaske han hevdet inneholdt gift.

Retten ble hevet da forsvareren hans ropte «klienten min har tatt gift».

Dommerne og de andre aktørene reagerte med sjokk og vantro.

Helsepersonell kom raskt til, og en talsmann for tribunalet opplyste en time senere at Praljak fortsatt var i live og fikk medisinsk behandling. Det er ikke kjent hva som var på flasken han drakk fra.

Omkring tre timer etter opptrinnet melder statlig kroatisk TV at han døde som følge av giften.

Kroatias statsminister Andrej Plenkovic bekreftet senere dødsfallet og kondolerte Praljaks familie

Etterforskes

Rettssaken mot de seks bosnisk-kroatene ble gjenopptatt i en annen rettssal etter onsdagens drama, og sjefdommer Carmel Agius opplyste at det første lokalet var å regne som et åsted, skriver NTB.

Det etterforskes nå hvilken type gift Praljak tok livet sitt med, hvor han fikk tak i giften og hvordan han greide å smugle den inn i rettslokalet.

Den serbiske advokaten Toma Fila, som har vært forsvarer for flere tiltalte ved ICTY, mener det er enkelt å smugle gift forbi sikkerhetskontrollen og inn i rettssalen.

- De undersøker objekter med metall som belter, penger og sko, og de beslaglegger mobiltelefoner. Piller og mindre flasker blir ikke registrert, sier han.

Flere dømt

Før retten ble hevet ble også dommen mot den bosnisk-kroatiske lederen Jadranko Prlic opprettholdt. Den lyder på 25 års fengsel.

Prlic og Praljak sto i likhet med fire andre bosnisk-kroatiske ledere ifølge dommen bak drap, voldtekter, forfølgelse, fordrivelse og terrorisering av bosniske muslimer, skriver NTB.

Prlic var president i en bosnisk-kroatisk ministat kalt Herceg-Bosna som eksisterte fra 1991 til 1994.

Bosnia-Hercegovina var en del av den tidligere forbundsstaten Jugoslavia, som gikk i oppløsning i 1992.

Oppløsningen ble fulgt av blodig krig mellom de tre største etniske gruppene i dette området: bosniaker, serbere og kroater.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!